Den čtvrtý

03.06.2021

Tak se nám to krátí. Už jen dnes a zítra a je konec. No co se dá dělat.

Krásný den milí posluchači. Ani dospat jsem nemohl, jak jsem se na dnešní den těšil. Vždyť jsem tu vyrůstal. Ty všechny krásy osobně znám. Do České Skalice na Rozkoš jsme jezdili rybařit, stejně jako na Úpu za mlýnem v Ratibořicích. Kolikrát jsem byl v Adršpachu, nebo v Broumovských skalách. Kolikrát jsem byl v rodném městě Aloise Jiráska v Hronově, nebo v Polici nad Metují?

Do Hořic jsme jezdili na 300 zatáček Gustava Havla, do České skalice na nucený výsek pro maso a do Hradce Králové do Prioru před vánocemi na velké nákupy. Nebo do Žirče na houby. Nad Braunovým betlémem v borůvčí jsme sbírali křemenáče a kousek dál bylo místo, kde rostly hřiby.

Do základní školy jsem chodil v Jaroměři. Na základní školu Na Ostrově. Ostatně jako můj bratr, otec, děda, možná i praděda a co já vím kdo ještě z mých pra pra předků.

Střední školu jsem udělal v Chrudimi, ale opravdového vyučení se mi dostalo až v Hradci Králové u šéfkuchaře Jiřího Syrového v restaurantu na Třebši.

V Hradci Králové se začala tvořit má budoucnost a tady se začal psát můj Šéfkuchařův deník.

No nic, nebudu sentimentální. Když už jsem ale zmínil těch 300 zatáček Gustava Havla, nemohu opomenout Hořické trubičky....

Podle legendy sdělil paní Líčkové recept na výrobu trubiček raněný osobní kuchař císaře Napoleona při svém návratu přes České země po porážce v Rusku v roce 1812, jako odměnu za své ošetřování.

Jiná legenda však hovoří též o tom, že Napoleon Bonaparte trpěl již v době svého tažení do Ruska žaludečními potížemi a jeho osobní kuchař mu proto pekl tenké dietní oplatky z prosáté pšeničné mouky jen s trochou mléka, žloutku, oleje, cukru a soli, jež si Napoleon oblíbil. Nápad se sypáním a stáčením oplatek do trubiček se tak prý zrodil až v Hořicích.

Rodinnou recepturu výroby pak zdokonalil Karel Kofránek, cukrář, který se do rodiny přiženil. Kofránek vyráběl tuto pochoutku pod názvem Kofránkovy hořické trubičky. S pomocí Františka Křižíka vznikl elektrický přístroj na výrobu oplatek (dvě pánve, přiklápějící se proti sobě, mezi něž se lilo těsto a vznikla tak oplatka). Za tento přístroj zdokonalující pečení oplatky byl roku 1898 udělen patent.

Trubičky však ve městě vyrábělo i mnoho dalších výrobců. Po roce 1949 byly všechny výrobny znárodněny a výroba soustředěna do národního podniku Pardubický perník, později do podniku Průmysl trvanlivého pečiva Praha, obchodní výroba byla postupně přemístěna mimo Hořice, třebaže hořičtí pro vlastní potřebu pekli dále.

Tradiční ruční výroba v Hořicích byla obnovena až po roce 1990 a roku 1999 zahájením výroby firmy Pravé hořické trubičky, s.r.o.

Recept na Hořické trubičky už dnes nestihnu, ale najít ho pochopitelně můžete na stránkách www.hradec.rozhlas.cz

Hořické trubičky - Ingredience

  • 1 kg hladké mouky

  • 100 - 200 g moučkového cukru

  • 1,5 l plnotučného mléka

  • 2-4 žloutky


Postup:


1. Do mouky promíchané s cukrem zapracujeme žloutky a mléko, vypracujeme hladké těsto (čím chceme mít oplatky slabší, tím řidší musí být těsto a naopak, pokud chceme trubičky silnější, musíme umíchat hustší těsto)

2. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech do větších kol a v troubě vyhřáté na 170-180 °C pečeme dozlatova

3. Po upečení kulatých oplatek potřeme tyto silně dobrým máslem a posypeme sypáním již dříve připraveným (je vždy lépe je nechat 2-3 dny rozležet, není to však podmínkou)

4. Zavíjení se provádí dvojím způsobem; buď posypanou oplatku dáme do teplých (hladkých) kleští změknout a ihned na kleštích pomocí dřevěné kulaté hůlky zavineme, nebo položíme posypanou oplatku na kulatý, dírkovaný plech, který umístíme na hrnec s vařící vodou a oplatku, která rychle změkne, pomocí hůlky zavineme, postupujeme-li tímto způsobem, musíme trubičky po zavinutí narovnat na drátěném sítku a dát do mírně vyhřáté trouby řádně vyschnout

5. Hotové trubičky pak plníme šlehačkou, případně jinou náplní.

Doporučení:

Sypání: Na obyčejné trubičky stačí cukr, citron, vanilka a skořice, na lepší druh smícháme cukr, vanilka, jemně krájené oloupané mandle, citron, rozinky. Chutné je také sypání z jemně pražených oříšků nebo griliáše.

Poznámka:

Chceme-li zavinout jednoduchou oplatku, docílíme křehkých jednoduchých trubiček, chceme-li ale trubičky silnější, pak na silněji posypanou oplatku s dobrým plněním přiložíme další oplatku, každou jednotlivou oplatku musíme potřít dobrým rozpuštěným máslem, teprve potom zavinujeme.

A dnešní Putování se šéfkuchařem je u konce. Bude mi ctí, že se opět uslyšíme zítra.

Hezký den a těším se na vás. Váš Radek Pálka