Den čtvrtý

04.06.2021

Nenechte se názvem zmást, moravský vrabec ve skutečnosti není vrabec! Jsou to šťavnaté výpečky, kousky pečeného vepřového masa. To ale jistě víte, protože toto jídlo je nejen na Moravě, ale v celé zemi dobře známé. Tradiční spojení je se zelím a bramborovým knedlíkem, ale běžně se podává i se špenátem. Tak či tak, je to česká dokonalost!

Dobrý den milí posluchači, jak již správně chápete, dnes se mimo jiné budeme věnovat Moravskému vrabci.

Často se uvádí, že moravský vrabec pochází z oblasti Slovácka, ale běžně se vyskytuje i v Čechách. Podle některých etymologů tento název pochází od některého moravského kuchaře pracujícího v Čechách, který tak tento pokrm nazval aby vynikl v jídelním lístku, protože připomínal některá typická moravská jídla. Tento byl ale znám i předtím, pod názvem vrabci (protože kousky masa připomínají malé ptáčky), případně pod názvem dráčci. Pokrm moravský vrabec se poprvé objevuje až po roce 1948.

Kde se proboha vzal moravský vrabec nebo španělský ptáček?

Ptáček je národní španělské jídlo, frankfurtská polévka zase neodmyslitelně patří do tamějších hospod a Rusové nedají ránu bez svých vajec.

Houby s octem. Jsme národ vtipných hospodských, kteří si vymýšlejí jídeláky.

Názvy mnoha českých jídel se používají jenom u nás a v odkazovaných zemích jsou neznámé. Určitou souvislost však jídla s geografickými jmény mají - i když často ne takovou, jakou bychom čekali.

Ale není to jedno? Jsou to naše jídla, tak co. Alespoň máme být na co pyšní.

Všechno je odněkud. Podívejte se třeba na anglickou slaninu, francouzské brambory, holandský řízek, debrecínskou a kladenskou pečeni, moravské uzené, uherský salám, čínské zelí, turecký med, milánskou, burgundskou a toskánskou roštěnou, klatovský závitek, táborskou baštu, cmundu po kaplicku, kapra po cikánsku, ruské kolo a švédskou trojku.

Koho by bavilo se pídit po tom, kde jednotlivé názvy vznikly. A tak si pojďme udělat toho Moravského vrabce, nebo a to se též někde uvádí Moravského Brabce.

Suroviny

  • 400 g vepřové plece

  • 200 g vepřového bůčku

  • 1 cibule

  • světlé pivo

  • 6 stroužků česneku

  • 1 lžička hladké mouky

  • čerstvě mletý pepř

  • mletý a celý kmín

  • sůl


Krok 1

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Do zapékací mísy dejte nakrájenou cibuli, 4 stroužky česneku na plátky a maso nakrájené na cca 3 cm kostky, osolené, opepřené a pokmínované. (Maso dostane ještě lepší chuť, když ho připravíte 2 - 8 hodin předem a necháte v lednici spolu se solí, pepřem a kmínem uležet.)


Krok 2

Zapékací mísu zalijte pivem tak, aby bylo maso lehce ponořeno. Přiklopte pokličkou nebo alobalem, pečte 40 min a dále dalších 30 - 40 min bez pokličky/alobalu. Občas promíchejte a podle potřeby přilijte pivo.


Krok 3

Když je maso téměř hotové, zaprašte ho lžičkou mouky, promíchejte a případně dochuťte. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku.


A máme uvařeno. Dobrou chuť. Tak zítra naposled se potkáme na Jižní Moravě.

Těším se na pátek a pochopitelně na vás.

Hezký den váš Radek Pálka