Den čtvrtý

04.06.2021

Kraj Vysočina se rozkládá na levém a pravém břehu nejméně oblíbené dálnice v naší zemi zvané D1. Také se jí nadává "struhadlo na okurky"! Má ještě mnoho dalších, ne příliš hezkých přezdívek, ale já zůstanu u tohoto gastronomického příměru se zeleninovým struhadlem, jehož název potvrzuje hlavně pravý jízdní pruh zvlněný tíhou kamionů.

Často si na něm připadáte spíše jako na tankodromu než na kultivované, placené dálnici. Když se ovšem rozhlédneme kolem této přetížené dopravní tepny, můžeme uniknout nekonečným zácpám prostě jen tak, že odbočíme na některou stranu za gastronomickými zážitky.

Krásný den milí posluchači. Včera jsem nevydržel a po vysílání jsem si musel uvařit alespoň pár kousků chřestu. Byť není ta pravá sezóna, tak chřest je stále k dostání. Ale k chřestu neodmyslitelně patří brambory.

A Vysočina je tradiční bramborářskou oblastí. Na bramborový salát jsou prý nejlepší Keřkovské rohlíčky z České Bělé.

Název sice připomíná spíše cukroví, ale Keřkovské rohlíčky jsou už více než sedm desítek let oblíbenou salátovou odrůdou brambor. Jejich čas přichází hlavně o Vánocích.

Tato poloraná konzumní odrůda byla vyšlechtěna už v roce 1940 ve stanici Keřkov u Přibyslavi.

"Odrůda se stala velmi oblíbenou a vyhledávanou především proto, že je vhodná pro přípravu salátů.

I když výnosy této odrůdy byly ve srovnání s jinými nižší a odrůda navíc hůře odolávala virovým chorobám, byla součástí sortimentu až do roku 1984. Pak z polí a pultů na nějaký čas zmizela.

Rohlíčky přežily in vitro, tedy ve zkumavce. "Materiál uchovávaný v genové bance byl v letech 1989 až 1991 úspěšně ozdraven, technikami tkáňových kultur namnožen, ověřen z hlediska odrůdové pravosti a přihlášen v roce 1992 do státních odrůdových zkoušek.

V roce 1995 byly Keřkovské rohlíčky znovu zapsány do Listiny povolených odrůd a ještě týž rok získaly na výstavě Země živitelka ocenění Zlatý klas.

V posledních letech tato česká rarita s nezaměnitelným podlouhlým tvarem nese i označení Regionální potravina.

A my si dnes připravíme jak jinak, než Bramborový salát z Vysočiny

Co budeme potřebovat?

2 kg uvařených Rohlíčků

1 kg vařeného zelí

0,5 kg vařeného uzeného masa

jednu velkou cibuli

  1. Nakrájíme nadrobno cibuli, zpěníme ji na oleji a promícháme ji s horkým vařeným zelím a nakrájeným uzeným masem.

  2. Přidáme na poloviny, nebo čtvrtiny nakrájené rohlíčky.

  3. Salát osolíme, opepříme, promícháme a necháme chvíli rozležet.

  4. Výborně chutná teplý i studený.

Tak a čtvrtá část Putování se šéfkuchařem z Vysočiny je u konce. Škoda. Tak ještě zítra se na Vysočinu vrátím. Těším se na vás. Váš Radek Pálka