Den čtvrtý

04.06.2021

Region západní Čechy je vyhlášený lázeňstvím, karlovarským porcelánem a broušeným sklem. Místním fenoménem je také staletá tradice výroby hudebních nástrojů, která původně začala jako forma přivýdělku místních obyvatel a postupně se vyvinula až na úroveň rozsáhlé výroby zaměstnávající několik tisíc lidí. Díky své příhraniční poloze se po století stýkala a navzájem prolínala německá a česká kultura, což se dodnes odráží v místní architektuře hrázděných domů.

Dobrý den milí posluchači. Žádné zdržování. Aby to nedopadlo jako včera. Takže hned jdeme na vřídelní polévku. I když upřímně moc není na co se těšit.

Jen počkejte, až uslyšíte recept a co to ta vřídelní polévka vlastně je :-)

Slyšeli jste někdy o vřídelní polévce z Karlových Varů? Nejen lázeňští hosté, ale ani tamní rodáci na tuto otázku až na výjimky neodpovídají kladně. Dnes je to jídlo prakticky zapomenuté, přitom by se dalo označit za nejvýznamnější karlovarskou specialitu.

Nejedná se ovšem o specialitu českou. Karlovy Vary byly součástí Sudet a bývalo tam převážně německé obyvatelstvo. Podle Karlsbader Zeitung se sprudelsuppe čili vřídelní polévka v lázeňském městě vařívala už v polovině 16. století, původně jako snídaně. Některé prameny uvádějí, že jako první ji pro svého pána s mlsným jazýčkem hraběte Rudolfa Chotka v roce 1759 připravil kuchař a cukrář Jan Jiří Pupp, který se pak v Karlových Varech usadil.

Lázeňští lékaři Vřídelní polévku radili konzumovat pacientům, kteří měli problémy se žaludkem, jako lehkou večeři. Předepsané ingredience polévku měnily v lehké projímadlo nebo naopak v prostředek proti průjmu. Osvědčila se prý také po prohýřených nocích proti kocovině a na pročištění žaludku, pro tento případ měla být víc opepřená.

Takže co budeme potřebovat:

1 l vody z karlovarského vřídla

1 až 2 lžíce světlé jíšky (hladká mouka, máslo)

špetka muškátového květu

špetka mletého pepře

máslo na špičku nože

1 žloutek

nasekaná petrželka

staré pečivo

Postup:

Do 1 l vřídelní vody přidáme 1 až 2 lžíce světlé jíšky, trochu koření - špetku muškátového květu a pepře, lze doplnit čerstvým máslem na špičku nože. Povaříme a na závěr zakvedláme 1 žloutek.

Ozdobíme nasekanou petrželkou a servírujeme s kousky nakrájeného osmaženého pečiva. Vůbec nesolíme, vřídelní voda je slaná dost!

V současné době už vám lékaři v Karlových Varech vřídelní polévku nedoporučí, z jídelních lístků karlovarských restaurací zmizela už před desítkami let. Upřímně se ani moc nedivím :-)

Já osobně bych asi dal spíš přednost jiným karlovarským specialitám, jako zaječí hřbet po karlovarsku, bramborová paštika, tvarohové knedlíky s perníkovou omáčkou, karlovarská bublanina nebo jáhlové škubánky.

Jestlipak vás stejně jako mě zaujalo jméno Jan Jiří Pupp? A tak se tomuto cukráři, který stál u zrodu vyhlášeného Grandhotelu Pupp v Karlových Varech budeme věnovat zítra.

Děkuji za pozornost a na setkání ve Varech se těším zítra.

Hezký den váš Radek Pálka