Den čtvrtý

04.06.2021

Mnohé recepty z krkonošské kuchyně už upadly v zapomnění, přestože měla jídla krásná jména jako brdlajs, frncábník nebo perdlouka.

V jednoduchosti je krása i síla. Ze skromných zdrojů lze vyčarovat poctivá jídla, po kterých se dělají boule za ušima. Vařit je můžeme zrovna tak dobře jako krkonošské hospodyně.

Přesně to platí pro sejkory nebo oukrop.

Hezký den i dnes.

Krkonošským sejkorám se moc věnovat nechci. Trochu se bojím, aby toho už nebylo moc. Jak je mám rád a u nás doma se dělají plněné kysaným zelím a pečeným vepřovým masem, tak jsem jejich popularitu myslím, že šířil až až.

Zmiňuji je kamkoliv přijdu, vařil jsem je v České televizi, jako recept vyšly v časopise a dokonce jsou součástí mé knihy Šéfkuchařův deník. Nedá mi to ale, abych je alespoň malinko, malililinkato nezmínil.

Jedná se o krajový druh bramboráků, který je velmi oblíbený na různých krkonošských slavnostech a jarmarcích, které se pekly přímo na plotně. V minulosti byly velmi častým pokrmem i u chudších vrstev, protože obsahují suroviny, které byly k dostání téměř v každé domácnosti. Tedy brambory, mouka, sůl a vejce.

Tak a to stačí. Víc vám k sejkorám neřeknu.

Snad jen, že je dobré brambory rozmixovat. Tak a dost.

Možná snad ještě ...., že ještě je dobré, aby těsto bylo řidší, ono se pak lépe na plotnu, nebo pánev nalije. Tak a konec sejkor.

Ještě mě napadlo, že fakt je důležité ty sejkory péct bez tuku. Ideálně na plotně, nebo suché teflonové pánvi. Tuk dá totiž sejkorám chuť, kterou nechceme, víte?

No a je to. Pryč od sejkor.

Možná snad poslední, ale úplně poslední, že pokud si sejkory pomažete máslem....... tak to je potom Bomba.

Tak a co je to ten Oukrop?

Oukrop....Možná snad ještě jsem chtěl říct, že ty sejkory se dají dělat i na sladko. Tradiční recept jsou sejkory se švestkovou klevelou.

Jo, ale co je to ta klevela, že?

Tak to si do kastrolu dáme švestky, které zalijeme vodou, přidáme cukr a rozvaříme do pasty. Na závěr dochutíme rumem nebo jiným alkoholem dle naší chuti. Přidat můžeme také nastrouhanou pomerančovou či citronovou kůru nebo šťávu.

Ale v době našich prababiček určitě pomeranče dostupné nebyly. Myslím si, že švestky cukr a hlavně rum postačí.

A když na ty sejkory s touhle švestkovou klevelou dáte ještě lžíci zakysané smetany s cukrem, máte jak říká paní Jiřina Bohdalová nebe v hubě.

Horalové říkají: "Dyž sou velký bandory, tak se pečou sejkory," a jak říkám na slano, na sladko, je to jedno.

Celkem častou a velmi oblíbenou podobou hlavně u dětí byly sejkory s medem s oslazenou zakysanou smetanou, posypané strouhaným perníkem. Mňam.

No a abych se tedy dostal k tomu Oukropu. Oukrop byl a je ....

No nic. Na nic jiného nám nezbyl čas. Zase jsem se zasekl u těch sejkor.

Takže oukrop si dáme zítra. Fakt, slibuju. Těším se na slyšenou s vámi i s oukropem. Váš Radek Pálka.