Den druhý

03.06.2021

Východní Čechy jsou mimo jiné rájem perníku. Pardubický perník je proslulou záležitostí, každý rok se dokonce konají perníkové slavnosti. Za další z místních specialit můžeme považovat hrachovou kaši s uzeným masem či uzené na sladko neboli švestouka, kterou nejlépe doplní bramborové špalíčky.

Dobrý den milí posluchači, jestlipak tušíte, že jsem tu toto léto s Putováním se šéfkuchařem již po dvaačtyřicáté. Ještě 3x a bude konec. Až mi slza ukápla, jak smutno mi po vás bude.

Kdopak z vás ví, co je to PUMPRNIKL?

Perníkářství bylo dříve pro Hradecko typické a Pumprnikl servírovaný k čaji je místní oblíbená pochutina.

Pumprnikl, o němž se v časopise Naše řeč z roku 1924 píše, že "nazývají tak jistý druh perníku nadívaného povidlím z rozmanitého sušeného ovoce, mandlí, rozinek a pod., který je chutný, ale těžký". Upřímně netuším, jestli jsem PUMPRNIKL kdy viděl, nebo dokonce jedl.

Ale u perníku na chvíli zůstaňme. Včera jsem slíbil, že na skok zajdeme i do Pardubic. A tím svůj slib plním.

Původní receptura na perník obsahovala med, mouku a pepř, který dal vzniknout názvu perník, původně peprník. Toto medové pečivo je zřejmě staré jako lidstvo samo. Archeologové objevili jednoduché pečivo z mouky a medu v egyptských hrobech, v antice měly perníky slavnostní a symbolický význam. S postupem času pekaři pečivo stále vylepšovali a obohacovali o nové suroviny a koření. První písemný záznam o perníku v českých zemích je z roku 1335 a je o perníkářích z Trutnova. Pardubický perník je nyní chráněné zeměpisné označení.

Ale aby si pardubáci zase moc nemysleli...Recept na pardubický perník pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel pardubického panství Vilém z Pernštejna jej koupil. Takže houbelec Pardubický, ale Hradecký perník to je :-)

Města jsou jako ženy. Zápasí se svým sebevědomím a pokud je nablízku nějaké hezčí město, cítí se ohroženě. Ačkoliv proto není objektivní důvod, hledá jedno město na druhém nedokonalosti, aby si samo před sebou obhájilo, že má celulitidu. Stejně je tomu od nepaměti mezi Hradcem a Pardubicemi. Ale proč tomu tak je? Nevím.

A tak si pojďme ty Hradecko-Pardubické perníčky upéct.

Co budeme potřebovat:

700 g hladké mouky

200 g moučkového cukru

200 g medu

50 g meruňkového džemu

50 g tuku

4 vejce

1 lžička skořice

1 lžička koření do perníku

10 g jedlé sody na kypření

vejce na potření

Na polevu:

300 g moučkového cukru

3 lžíce citronové šťávy

3 bílky

Všechny ingredience na těsto smícháme.

Těsto je třeba důkladně prohníst a nechat jeden až dva dny, klidně i týden, odpočinout při pokojové teplotě. Těsto přiklopíme miskou nebo přikryjeme igelitem.

Vykrojené tvary pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 až 10 minut.

Hotové ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem.

A potom si udělejte polevu a malujte.

A to je dnes opravdu vše. A přitom by se o Hradci a Pardubicích dalo mluvit hodiny a hodiny.

Ale čas není. A tak budeme pokračovat zítra. Těší se na vás váš Radek Pálka