Den druhý

04.06.2021

Tento tradiční recept byl zaznamenán již v roce 1831. Základem jsou nakládané okurky nakrájené na plátky. Podává se s knedlíkem nebo rýží a plátky kvalitního hovězího masa.

Jestlipak víte, o jakou dobrotu se jedná? Samozřejmě Znojemská hovězí pečeně.

Krásný den milí posluchači, v rámci Putování se šéfkuchařem jsme se dnes posunuli do Znojma.

Upřímně Znojemská omáčka patří v naší rodině rozhodně k těm nejoblíbenějším. Manželka miluje chuť vařených kyselých okurek, takže v naší domácnosti je Znojemská opravdu našlapaná okurkami. Ale proč, nebo čím, jsou ty znojemské okurky tak jiné?

Jedna z nejpopulárnějších potravin v Česku - znojemská okurka - slaví v srpnu bezmála 450 let.

Historie znojemských okurek se začala psát v roce 1572, kdy si místní opat Sebastian Freytag, nechal do zdejšího kláštera v Louce ve Znojmě poprvé přivézt z Maďarska okurková semena a začal okurky pěstovat. S novou plodinou slavil opat brzy velký úspěch. Díky pozoruhodným klimatickým podmínkám, se nové plodině na Znojemsku velmi dařilo. Hlavní zásluhu na tom mělo slunečné klima a k pěstování vhodná půda.

Záhy bylo okurek na Znojemsku více, než jich místní obyvatelé stačili zkonzumovat. Znojmáci začali řešit otázku, jak naložit s nadprůměrně vysokou úrodou. Nejprve okurky nakládali do soli a octa. Později si znojemští okurkáři vytvořili vlastní nezaměnitelný nálev, který přetrval až do současnosti.

Křupavé okurky velikosti 7 až 9 centimetrů v sladkokyselém nálevu se staly neodmyslitelnou součástí českého jídelníčku. "Znojemský lák můžeme směle zařadit k národním pokladům Česka.

Češi zavařené okurky milují. Používají je například do bramborových salátů, španělských ptáčků či při přípravě znojemské pečeně. Kromě toho jsou znojemské okurky oblíbenou přílohou stovek dalších pokrmů, a velké oblibě se těší u těhotných žen.

S příchodem větší obliby lehčích jídel se zdálo, že znojemským okurkám v poslední době zvoní umíráček. Opak je ale pravdou a popularita znojemských okurek v Česku jen tak brzy neskončí. Vzhledem k malému počtu kalorií totiž okurky preferují lidé dbající na svou postavu i dietáři, kteří okurku mohou konzumovat téměř bez omezení.

Okurky totiž obsahují téměř 96 procent vody. Štíhlé okurkové tělo navíc obsahuje také vitamín C, B a celou řadu minerálních látek, cukrů a bílkovin. Díky tomuto složení jsou okurky skvělé při hubnutí, a navíc příznivě působí na naše zdraví. S nadsázkou se dá říct, že jich můžeme sníst, kolik chceme, aniž by v našem těle způsobily negativní účinky.

Jak na ten slavný nálev?

3l vody

1l octa

50 ks cukerínů

30 dkg cukru

15 dkg soli

15 kuliček nového koření

20 kuliček pepře

hořčičné semínko


Nu, snad se vám ty Znojemské okurky povedou. A pozor, znojemské okurky se zalévají ještě teplým lákem. A to je ze Znojma vše. Zítra se svezeme šalinou. Hádejte kde?

Hezký den a zítra na slyšenou se těší váš Radek Pálka