Den druhý

04.06.2021

Každá horácká písnička má svůj tanec a každý tanec je krásný zážitek. Když se seskupí tanečníci a zpěváci v kruhu, pustí se do "tušování" a všichni se otáčí zvláštním cupavým krokem, tak začnou poskakovat nohy i vám.

Kolo, hulán, kalamajka, rejdovák, mateník... To jen jen výčet Horáckých tanců a to je Horácko na Vysočině.

Krásný den milí posluchači. Nebojte se, nebudeme tančit, budeme vařit, ale co bych to byl za průvodce Vysočinou, kdybych nevzpomněl Horácko a Podhorácko.

Horácko

Jako tradiční region Vysočiny, získalo svůj název podle zvlněného území na hranici Čech a Moravy, na kterém se nachází. Dodnes tu můžeme najít strhující živé tradice a krásná řemesla, která jsou pro Horácko typická.
Podhorácko

Malebná náves plná statků s předzahrádkami ohrazenými kamennými vápnem natřenými zídkami, za kterými se ukrývají zahloubené sklípky. To je atmosféra Podhorácka, regionu, který tvoří osobitý přechod mezi Horáckem a Brněnskem. Místo s tradicí papírových betlémů, průvodů královniček a ivančického chřestu.

Kdo by neznal v kraji Vysočina města jako Žirovnice, Počátky, Telč, Velká Bíteš, Humpolec, Pelhřimov a další. Co město, to krása, co město, to historie a co město, to jiná specialita.

Často a rádi s rodinou jezdíme do Žirovnice. Je tam krásně. Kraj rybníků a lesů, takže na své si tam přijdu já, jakožto rybář, tak i zbytek rodiny. Protože když houby rostou, tak v okolí Žirovnice je to na kosu. Ale jestlipak víte, co se v Žirovnici vyrábí? Balkánský sýr, ten nejlepší jaký jsem kdy jedl... čerstvý, naložený, s bylinkami, s kořením. Fantazie. Zkrátka a dobře, když se to dělá poctivě, srdcem a ručně, není třeba zbytečné reklamy. Tento sýr znají všichni.

Co ale spojuje všechna města Vysočiny? Mrkvance nebo také mrkvánky jsou sladké bulky s mrkvovou náplní, které se pečou tradičně už desítky let.

Lidé tam dokonce slaví i mrkvové dožínky na tradiční Mrkvancové pouti, která se koná vždy druhou zářijovou neděli.

Co budeme potřebovat?

Na těsto:

½ kg polohrubé mouky

½ kg hladké mouky

15 dkg másla

3 lžíce sádla

3 lžíce oleje (těsto je pak křehčí)

20 dkg krupicového cukru

3 žloutky

6 dkg kvasnic

sůl

mléko

a 50 celých nebo rozemletých fenyklů

Postup:

Jako náplň se do mrkvánků připraví strouhaná mrkev. Na toto množství těsta asi 1,5 kg mrkve (raději více). Do jemně nastrouhané mrkve dáme asi ¼ kg krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, fenykl (celý nebo rozemletý) a asi 5 dkg másla. Chvilku dusíme. Udušenou mrkev necháme zchladnout. Ustojí-li se v mrkvi šťáva, po lehkém zmáčknutí ji slijeme, aby nebyla mrkvová náplň příliš řídká.

Z vykynutého těsta vykrájíme bochánky, které uvnitř naplníme dušenou mrkví, tou nešetříme! Bochánky podmastíme sádlem, na plech dáváme řídce, aby se nespekly, podle velikosti plechu 3 krát 4 nebo 4 krát 5 centimetrů. Na plechu je necháme chvíli kynout, pak lehce zmáčkneme, vršek potřeme zbylým bílkem a posypeme celým mákem.

Po upečení okraje mrkvánků ihned omastíme máslem a necháme vychladnout. Před podáním vršek v tenké vrstvě potřeme přehřátým změklým máslem, nejlépe malou lžičkou a posypeme hojně moučkovým cukrem, který smícháme s vanilkovým cukrem.

Z tohoto množství je asi 60 mrkvánků, podle velikosti i více.

No a to je pro dnešní den vše. Recept jako vždy najdete na www.hradec.rozhlas.cz. Na zítra si připravte škrabku a chřest. Podíváme se totiž za chřestem do Ivančic. Krásný den a zítra na slyšenou. Váš Radek Pálka