Den druhý

04.06.2021

Na konci 18. století se nehostinné údolí Slavkovského lesa během několika let proměnilo v město parků, kolonád, půvabných pavilonů a vycházkových cest. O vznik lázní se zasloužil premonstrátský klášter v Teplé, zejména opat Reitenberger, klášterní lékař Nehr a zahradník Skalník. Dokonce se o tomto městě říká - park ve městě, nebo město v parku. Už víte? Že ne? A když vám řeknu Křižíkův pramen, nic? A co Římské lázně? Pořád nic? Tak ale teď už opravdu poslední nápověda. Zpívající fontána, kde hudbu každý večer doplňuje velkolepé osvětlení. No jistě. Mariánské lázně.

Zdravím vás přímo z kolonády. V jedné ruce lázeňskou oplatku, ve druhé hrneček s místní minerálkou. Koukám do svého šéfkuchařova deníku a snažím se vymyslet, co si dám dnes k obědu.

Ale nejprve se půjdu podívat do Parku BOHEMINIUM s miniaturními modely významných staveb z celého Česka. Víte, kam míří každý sedmý návštěvník Karlovarského kraje? Do parku BOHEMINIUM v Mariánských Lázních, čtvrtého největšího parku miniatur v Evropě! Ten je unikátní nejen svým jedinečným zasazením do přírody, ale i širokou nabídkou do detailu propracovaných modelů českých památek v měřítku 1:25.

Karlštejn, Hluboká, Ještěd, zámek Červená Lhota, plzeňská katedrála sv. Bartoloměje, letohrádek Hvězda či zámek Český Krumlov. To je jen krátký výčet z více jak sedmi desítek miniatur významných stavebních a technických památek z celé České republiky.

Léto je v plném proudu. Houby začínají růst a tady v Karlovarském kraji se již sem tam objevují lišky. Takže si myslím, že nastal čas si uvařit Kraslickou liškajdu.

Krásně hustá a vydatná polévka, která vás zasytí a zahřeje nejen v chladných dnech. Základem jsou brambory a lišky zalité kysaným mlékem a smetanou. Nechybí prošlehaná vejce, ocet a koření na dochucení.

Co budeme potřebovat:

2 velké oloupané brambory

2 lžíce másla + máslo na dochucení

Sůl

Lžíci hladké mouky

Ocet

2 vejce

3 lžíce smetany

Kmín

750 ml kyselého mléka

200 g lišek

  1. Brambory nakrájejte na kolečka a dejte vařit do hrnce do ½ l lehce osolené vody. Očištěné lišky osmažte na části másla s kmínem a přidejte k bramborám.

  2. K tomuto základu vlijte kyselé mléko a smetanu, zahustěte moukou, rozmíchanou v troše studené vody nebo jíškou, a mírným varem vařte asi 10 minut. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce.

  3. Do každého talíře dejte po lžičce zbylého másla a pak vlijte polévku. Dochuťte octem a polévkovým kořením. Dobrou chuť

Tak....Sakra a teď, já úplně zapomněl, že jsem včera slíbil, že dnes půjdeme z Mariánek až po Aš. Jenomže už není čas. Tak až bude čas na Aš a až najdu něco co proslavilo Aš a až Aš bude ..... Víte co?

Uslyšíme se zítra. Hezký den.