Den druhý

04.06.2021

Kyselo býval pokrm původně postní, postupně se ale začalo jíst každý den, třeba i několikrát. Krkonošským tkalcům dokonce sloužilo jako kalendář. Když už měli lahodně nakyslou polévku v týdnu po osmnácté, věděli, že další den přijde neděle.

Krásný den. My máme úterý, jsme v Krkonoších, já se jmenuji Radek Pálka a ve svém šéfkuchařově deníku jsem znovuobjevil Krkonošské kyselo.

Ke kyselu mě pojí 3 zásadní události.

Jednak babička na chalupě v Bělým, kousek od Machova, kde jsem trávil většinu letních prázdnin, kyselo vařila prakticky denně.

Chlebový kvas měla stále v lednici. Před vařením kysela se kvas takzvaně omladil, tedy zalil vlažnou vodou, zasypal žitnou moukou a pak se v hrnci kyseláku nechal poblíž kamen vzejít. Část se schovala na další dny a z části se uvařilo kyselo. Jak já ho miloval.

Za druhé, a o tom jsem již mluvil, mělo kyselo zásadní vliv na to, že má žena konečně začala jíst houby. Léta jsem zkoušel ji na houby nalákat. Marně jsem tajně přisypával do jídel drcené houby, aby si na nezapomenutelnou chuť hub přivykla. Marně jsem mlaskal u houbových jídel a vychvaloval všechny houbové chutě. Marně, marně, marně. Až jednoho dne manželka ochutnala kyselo a láska byla na světě. Ne ke mně, ta už trvá dávno zaplať bánbůh. Ale kyselu a houbám.

Posvěceno budiž tvé jméno kyselo.

A jednou, to jsem dokonce kvůli kyselu dostal céres. Před lety jsem vařil na televizi Prima v Prima vařečce. Moderátorka se mě zeptala /nepřipraveného pochopitelně/ na krkonošské kyselo. Recept jsem zvládl celkem obstojně, jen na konci jsem udělal fatální chybu. Řekl jsem že do kysela vlijeme syrová vajíčka. Omyl, do kysela jednoznačně patří vajíčka smažená. Teď už to vím. Ale tenkrát po odvysílání mamka zažila mnoho telefonátů od svých kamarádek. Ať prý mě konečně naučí kyselo!!!! Naučila.

Takže co na to kyselo budeme potřebovat:

  • 200 g chlebového kvasu

  • 50 g másla

  • 10 g sušených hub (nebo 100 g čerstvých hub)

  • 1 cibule

  • 4 vejce

  • sůl

  • kmín

  • 1 litr vody

Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub, které rozsekané současně přidáme, nebo tedy čerstvé. Lepší je však přidávat sušené houby, i když je čerstvých dostatek. Chuť sušených hub je intenzivnější. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi půl hodiny vařit. Nakonec přidáme drobně nakrájenou a na másle osmaženou cibulku a osmažená, ne příliš hustě umíchaná vejce. Ozdobíme pažitkou.

Tedy toto je recept, který vařila má babička a mamka.

Existuje ještě recept, do kterého se dává smetana a uvařené brambory. Pokud to tak děláte, dělejte to i nadále. Já mám ale rád to obyčejné naše jen z kvasu, hub a vajec.

I zítra v Krkonoších zůstaneme. Řekneme si třeba co to byl hořčák a nebo škubánky.

Hezký den a zítra na slyšenou váš Radek Pálka