Den druhý

04.06.2021

Horské hřebeny tvoří přirozenou hranici Jeseníků, oblasti, která je výjimečná pro svou krásnou krajinu, léčivé prameny, které daly vzniknout slavné tradici lázeňství a něžné architektuře Dušana Jurkoviče. Unikátní ruční papírna v Losinách, ale také démonická minulost v podobě honu na čarodějnice provází region, který vás okouzlí svou přirozeností a vaše smysly v ní budou moci relaxovat a užívat si netradiční krásu současně.

Krásný den. Upřímně jsem Jeseníky dlouho neznal. Teprve minulý rok jsem měl tu čest do tohoto kouta země České po dlouhé době zavítat a strávit tam, byť pracovně několik dní. A kdybych to měl zhodnotit jedním slovem? KRÁSA!!!

Jeseníky jsou regionem s přetrhanými tradicemi, proto je původní jesenická kuchyně směsicí německé, slezské, moravské i polské kuchyně. Možná, že ani vy byste nedokázali říct, které jídlo je tradiční pro tyto hory.

Pokud si ale dáte práci a najdete tradiční jesenické recepty, pochutnat si tak budete moci na Pradědově huse s jablky, Rýmařovské roštěné, masových kuličkách v nudlovém těstě, ševcovských omeletách, Vozkově houskové polévce nebo na hovězím masu s rejvízským křenem.

Co mě na Jeseníkách bavilo asi nejvíc, to byli lidi. Jejich pohostinnost, srdečnost, otevřenost, laskavost. Cítil jsem se tam báječně. Hltal jsem jejich nápady a pracovitost. Když kvetly pampelišky, všichni je sbírali, aby dělali likéry, vína, nebo med. Dokázali zpracovat kdejakou bylinku. Výborně pracovali s jehněčím masem a zvěřinou. V létě a na podzim sbírají lesní plody a houby a z fantastického mléka z volně se pasoucích krav dělají báječné tvarohy a sýry.

Jídlo, které jsem předtím nikdy neviděl a jinde nejedl a které neodmyslitelně patří k jeseníkům jsou:

Jesenické masové knedlíčky v nudlovém těstě

Co budeme potřebovat:

500 g vepřového masa

3 vejce

strouhanka

špek na omastek

400 g polohrubé mouky

100 ml vody

sůl

pepř

Postup

Nejprve si připravíme nudlové těsto: mouku se špetkou soli dáme na vál a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme 2 vejce a postupně přidáváme vodu. Vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme tenkou placku a necháme proschnout. Proschlé, ale ne moc suché těsto nakrájíme do požadovaných tvarů.

Vepřové maso omyjeme pod horkou vodou, osolíme, opepříme a nakrájíme na malé kousky, které promícháme se strouhankou a vejcem. Směs masa zabalíme do nudlového těsta a vytvoříme tak plněné knedlíčky. Bochánky musíme pevně uzavřít, aby nám maso při vaření z knedlíčku nevypadlo. Ty dáme vařit v osolené vodě. Na talíři omastíme bochánky vyškvařeným špekem a posypeme strouhankou.

Jesenické masové knedlíčky podáváme nejlépe s Frýdeberským salátem, případně s bramborami v různých úpravách.

Škoda, čas se naplnil a my se musíme v rámci Olomouckého kraje posunout zase o kousek dál. Pokud jste si recept nestihli zapsat, najdete ho na www.hradec.rozhlas.cz. Zítra se polečně přiblížíme k Šumperku. Hezký den a zítra se těším na slyšenou váš Radek Pálka