Den pátý

04.06.2021

Jižní Morava je krajem vinic a vína. Z deseti moravských vinařských oblastí je jich v Jihomoravském kraji devět a v každé z nich čeká neopakovatelná atmosféra a gastronomický zážitek. Vinařskou lahůdkou je návštěva Zámeckého sklepa ve Valticích, kde je celoročně k dispozici Národní salón vín s expozicí a ochutnávkou 100 nejlepších vín ČR. Významnou regionální značkou poslední doby je také mladé Svatovavřinecké víno. Téměř u každé obce najdete vinice a vinné sklepy, všude probíhají košty a vinařské slavnosti. Gastronomie jižní Moravy a víno patří neodmyslitelně k sobě.

Krásný pátek. Bohužel je dnes poslední den, kdy se v rámci Putování se šéfkuchařem touláme Moravou.

Pokud na jižní Moravě zavítáte na některou z velkého množství folklorních akcí, zcela zaručeně se setkáte i s vynikající slivovicí - s voňavým destilátem z vyzrálých švestek. Poctivá domácí slivovice se vyrábí výhradně z ovoce bez příměsí, čímž vzniká zcela přírodní produkt, který je považován za lék. Událostí jsou také samotné "košty" slivovice. Jedním z nejznámějších je košt v Radějově na Hodonínsku, kde se schází až 2000 vzorků ovocných pálenek.

A co třeba domácí zabíjačky. Ty mají velkou tradici na celé Moravě i ve Slezsku. Maso se jedlo čerstvé, konzervované solí, nebo v podobě zavařeného masa, případně jako paštiky, nebo pochopitelně jako jitrnice, jelita, tlačenka, a nebo prdelačka.

Pro mnohé lidi, je jižní Morava zosobněním lidových písní, tanců, zvyků, jako stavění máje, a lidových řemesel. Toto chápání je ale nepostačující.


Nesmíme totiž zapomínat na krásnou krajinu s mozaikou polí, ovocných sadů a vinohradů, na krajinu kulinářských specialit, krásu krojů, na které jsou místní lidé patřičně pyšní, cimbálové muziky a dechové hudby, bez kterých není snad žádná lidová zábava.

Otázkou by však mohlo být, proč právě jižní Morava je tak příznačná pro folklor a tradice, a co je na nich tak výjimečného, že každoročně láká tisíce návštěvníků?

Odpověď najdeme především v povaze zdejších obyvatel. Jsou velmi přátelští, pohostinní. Radost z nich přirozeně vyzařuje, především po zahrání prvního tónu písně.


Jsou velmi tvořiví a rádi improvizují. A nesmíme zapomenout na jejich vrozený temperament. Druhým lákadlem je nenapodobitelná variace písniček, výšivek na krojích nebo třeba vína a slivovice, které chutnají v každé obci jinak, vždy ale výborně. V žádném jiném kraji České republiky nemá folklor a tradice tak silné kořeny, jako právě v kraji Jihomoravském.


A jsme u konce. Z jižní Moravy se přesuneme na východ Čech. Podíváme se do Hradce Králové, možná i letmo zabrousíme do Pardubic, aby jim to nebylo líto, vezmeme to přes Jaroměř, Dobrušku, Dvůr Králové do Trutnova, z Trutnova přes Broumov a Nové město do Hořic na trubičky a skončíme u Rumcajse v Jičíně. Čeká nás kraj poslední, kraj nejmilejší, kraj Hradecký.

Hezký víkend milí posluchači. Těším se na pondělí až se opět uslyšíme v rámci Putování se šéfkuchařem. Váš Radek Pálka