Den pátý

04.06.2021

Anče, Kubo, hajnej! zaznělo poprvé před 47 lety. Krkonošské pohádky milovaly generace dětí i dospělých. Kulisy z papundeklu, jen pět herců a dvacítka epizod. Přesto se Krkonošské pohádky staly legendou a těšily miliony diváků po několik generací. A i tam se vařila časově nenáročná polévka s česnekem, vhodná jako rychlá večeře, tedy OUKROP.

Dobrý den milí posluchači. Až je mi líto, že dnes je poslední den, kdy se šéfkuchařovým deníkem v ruce brázdíme pole, louky a lesy Krkonoš.

Slovo oukrop se v češtině v různých krajích vyskytuje také ve variantách úkrop a ukrop. Pojem úkrop původně označoval pouze vřelou vodu, nicméně postupem času se vžil pro vodu, do které byly přidány další, většinou ty nejprostší suroviny.

Co je to ten oukrop?

Oukrop je oblíbená polévka, která vás zaručeně postaví na nohy. Jde o starý český český recept a v podstatě se jedná o klasickou česnekovou polévku, neboli česnečku. Toto prosté jídlo vařili naši předkové od nepaměti, a stále patří k oblíbeným českým pokrmům. Jednalo se také o oblíbené postní jídlo.

Oukrop je v podstatě jednoduchá vodová polévka. Postupy přípravy se lišily, hospodyně při přípravě často přelévala chléb vodou. Nazývaly ji také slovy voděnka, varmužka, vodovka, žebrácká, švábka či česnečka. Tato polévka se vždy vyráběla ze snadno dostupných surovin jakými byly česnek, brambory a chleba. V bohatších rodinách se do polévky přidávala také vejce či smetana.

Oukrop je tedy staročeská polévka, které přijdeme na chuť hlavně na podzim a v zimě, kdy mrazivé počasí a chřipkové bacily útočí. Čím víc česneku, tím víc prospěchu pro naši obranyschopnost.

Receptů je mnoho a zde je jeden, který jsem si pro Vás připravil.
Co budeme potřebovat:
1 litr vody
4-5 brambor
5 a více stroužků česneku
4 velké krajíce chleba
2 lžíce sádla
špetka majoránky
zelená petrželka
sůl
Hrnec s vodou dáme vařit. Do vroucí vody přidáme oloupané a na drobné kostičky nakrájené brambory. Osolíme, ochutíme majoránkou a vaříme do změknutí brambor, tj. cca 20 minut. Část brambor rozmixujeme a polévku tím lehce zahustíme. Podle chuti přidáme utřený česnek (nejlépe přímo do každého talíře, aby se neoslabila jeho chuť). Do talíře nalijeme horkou polévku, přidáme zelenou petrželku a posypeme kostičkami chleba, který jsme předem opekli na sádle.
Polévka je grunt a kdo ji nejí, ten je špunt. Taky vám, to babičky říkávaly?


A je to. Je pátek, konec týdne a já se zase na 2 dny odmlčím. Ale nevadí. Alespoň budu mít dost času na přejezd. Příští týden se totiž společně vydáme do kraje Karlovarského.

Takže si připravte lázeňské hrníčky na minerální vodu, pohodlnou vycházkovou obuv, budeme se totiž procházet po kolonádách. Všechny recepty pochopitelně najdete na www.hradec.rozhlas.cz.

Hezký víkend a v pondělí opět na slyšenou váš Radek Pálka