Den pátý

04.06.2021

Zlaté Hory - německy Zuckmantel, jsou slezské město ležící na severovýchodě okresu Jeseník při hranicích s Polskem na Zlatém potoce. Žije zde přibližně 3 700 obyvatel. Z města vede lokální železniční trať, která se v Mikulovicích napojuje na trať do Jeseníka. Zlaté Hory tvoří přirozené centrum mikroregionu Zlatohorsko. Jde o významné poutní místo a turisticky atraktivní lokalitu.

Krásný pátek milí posluchači. Dnes se naposled vydáme k Jeseníkům, do Olomouckého kraje a do Zlatých Hor.

Zlatohorsko bychom též mohli nazvat územím potoků a vod.

Území Zlatých Hor patří do povodí Odry, resp. Kladské Nisy a Opavy. Samotným městem protéká severním směrem Zlatý potok, do kterého zleva ústí např. Modrý potok, Černý potok a již na polském území Skřivánkovský potok a zprava Jelení potok. Na Černém potoce je Černé jezero, na Skřivánkovském potoce Selský rybník a na Zlatém potoce poblíž státní hranice Zlaté jezero. V Horním Údolí pramení potok Olešnice, který dále teče severním směrem skrze Dolní Údolí a Ondřejovice a před Salisovem do něj zprava ústí potok Javorná, protékající stejnojmennou osadou. A tak dále a tak dále. Samá voda, samá voda....

V těchto vodách můžeme běžně potkat pstruhy, kapry, plotice, cejny, líny, úhoře, štiky, candáty, amury. Ve větších řekách, zvláště pak v těch, které se vlévají až do Dunaje i velké sumce.

Rybí speciality tu tedy byly a stále jsou na denním pořádku. Proto si my dnes připravíme:

Kousky ryb po staročesku

Na dvě porce ryby po staročesku budeme potřebovat

  • 350 g filetů ze pstruha i s kůží (3-4 kousky) nebo jiné ryby (například lína)

  • 50 g ochucené chlebové strouhanky

  • 4 lžíce oleje

  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

  • Sůl

  • Pepř

  • Citrón

  • Plech na pečení

  • 1 ks pečícího papíru

Nejprve si připravíme ochucenou chlebovou strouhanku

Na přípravu ochucené chlebové strouhanky budeme potřebovat

  • 100 g chlebové suché strouhanky

  • 1-2 stroužky česneku rozdrcené na pastu s trochou soli

  • 1 polévkovou lžíci jemně nakrájené petrželky

  • 3 polévkové lžíce olivového oleje

Do misky dáme strouhanku, česnekovou pastu, nasekanou petrželku a olivový olej. Konečky prstů všechny suroviny v misce promneme a necháme odstát

Postup přípravy rybích kousků po staročesku

Rybí filety opereme a osušíme. Nakrájíme je na libovolný počet kousků a tvarů. Ryby osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce.

Do pánve nalijeme olej a necháme jej rozpálit. Současně zapneme troubu na 200°C.

Ryby vložíme do rozpáleného oleje a pečeme 2 minuty z každé strany.

Po osmažení ryby lopatkou vyjmeme a ihned je pokládáme do misky s ochucenou chlebovou strouhankou. Bohatě je strouhankou zasypeme a klademe obalené kousky na plech pokrytý pečícím papírem.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10 minut.

Upečené kousky ryb přendáme na talíř a každý kousek zakápneme citronem.

Jako vhodná příloha jsou různě upravené brambory, nebo pečivo.

A mě nezbývá než se s krajem Olomouckých tvarůžků rozloučit. Všechny recepty tohoto kraje najdete na: www.hradec.rozhlas.cz. Bylo to milé, bylo to poučné a bylo to fajn. Ale teď už se omlouvám, běžím na vlak, který mě i můj šéfkuchařův deník odveze do Krkonoš a Podkrkonoší. A hezký víkend a v pondělí na slyšenou. Váš Radek Pálka