Den první

03.06.2021

Kouzlo Královéhradecka je tvořeno třemi tradičními regiony. Hradecko je nezapomenutelně spojeno s výrobou betlémů a jedinečným Třebechovickým betlémem, Orlické hory a Podorlicko nabízí úchvatnou tradici vamberské krajky a lidové architektury a mezi literárně nejslavnější oblasti se řadí Kladské pomezí a Broumovsko plné dvorcových statků, do něhož Božena Němcová zasadila děj své slavné povídky Babička. A aby to pardubákům nebylo líto, i do Pardubic se na skok tento týden podíváme.

Dobrý den milí posluchači. Tak jsem tady u vás. V mém rodném kraji. Ve východních Čechách a v kraji Královéhradeckém.

A jako každý kraj, i ten náš má své tradiční kulinářské speciality, mezi které patří:

Jahelník

Starodávné jídlo, které se v minulosti servírovalo při štědrovečerní hostině. Věřilo se, že drobné žluté jáhly přinesou strávníkům v příštím roce mnoho peněz.

Kramfleky

Název pro bramboráky připravované především v oblasti Náchodska.

Jabkance

Bramborové placky plněné tvarohem a pocukrované. Dokonce se v České Třebové každý rok pořádá Jabkancová pouť.

Ale i na nápoje je tento kraj bohatý. Tak jednak jsou to piva. Z těch asi nejznámějších jmenujme například pivo Opat z Broumova, náchodský Primátor, trutnovský Krakonoš, nebo hradecký Klenot. Překvapivě je i mnoho malých pivovarů v tomto regionu. Namátkou třeba Jičín, Potštejn, Dvůr Králové nad Labem, Dobruška, Malá Úpa a další.....

A co teprve voda? Nemusíme chodit daleko, za zmínku jistě stojí Běloveská minerální voda, známá od roku 1392. Běloveská kyselka je velmi zdravá. Je to přírodní prostá kyselka, a teď mi držte palce, abych to řekl správně: hydrogen-uhličitano-sírano-vápenato-hořečnatého typu. Tak, uf....

Nejznámější místní specialitou je ale Pavlišovský nebo Úpický řízek.

"Pavlišovák" je velmi netradiční kombinace: smažený obalovaný řízek podávaný s knedlíkem a zelím. Na první pohled to vypadá zvláštně, ale budete-li mít možnost, určitě ho ochutnejte. Jedna z verzí praví, že recept vznikl náhodou v hostinci v Pavlišově, když tam nečekaně přišli hladoví návštěvníci. Kuchařce však zbývaly jen řízky, zelí a knedlík, a tak jim vše naservírovala dohromady. Hostům chutnalo, a tak se jídlo stalo součástí místního jídelníčku.

Jen si nemyslete, to není nic tak hrozného, řízek s knedlíkem a se zelím. I v Německu se to tak jí. Dokonce, když už jsme u toho německa, tak tam se vaří tak zvaná Soubraten, tedy něco jako Česká svíčková. A ta se pro změnu podává s bramborovými kroketami.

Ale proti gustu žádný dišputát. Tak co, kolik z vás si čas od času dá Kramfleky s marmeládou, co? Ta chuť česneku, majoránky, přepáleného oleje a navrch jahodovou marmeládu. Co? Jen nepovídejte. Já moc dobře vím, že se to tady tak jí. A popravdě, ochutnal jsem a víte, že to vůbec není špatný. Ony ty chutě docela společně fungují. Je to podobné, jako smažený hermelín /ten tedy nepochází z tohoto kraje/ a brusinky. Že to nejde dohromady? Tak schválně ochutnejte. Pecka.

A víc toho bohužel dnes nestihneme. Zítřejší Putování se šéfkuchařem, bude doufám zajímavé stejně jako to dnešní, takže se na vás zítra opět ve Východních Čechách těším. Váš Radek Pálka