Den první

04.06.2021

Ta jižní Morava, je jistě krásná zem, osázená vinohradem.

Tak to se zpívá v jedné lidové písni. A pod to se i já podepíšu.

Krásný start do nového týdne milí posluchači. Jsme na Moravě a tam jsem rád. Zvláště pak na té jižní.

To, že víno je symbolem jižní Moravy, není třeba dlouho vysvětlovat. Za vše mluví stovky hektarů s vinnou révou a jejich krotitelé - vinaři, kteří dělají svou práci opravdu poctivě. Každý vinař vlastní svůj vinný sklípek, kde uchovává své poklady. Není tedy divu, když je vína dostatek, že se víno objevuje i v pokrmech. Takový králík na moravském víně podávaný s chlupatým knedlíkem dostane svou chutí na lopatky snad každého.

Slovensko se nachází hned za rohem, proto se nelze divit, že sem zasáhla i tamní kuchyně například v podobě trdelníku nebo přesňáků - bramborových placek s náplní (v tomto případě z husích jater).

Z vyhlášených znojemských okurek se zde připravuje znojemská omáčka s rýží. Jižní Morava je rodnou půdou pro chřest, který se u nás těší stále větší oblibě. Lze z něho připravit lahodnou chřestovou polévku s pošírovaným vejcem.

Dobré jídlo tu kromě vína zapíjejí místními pálenkami, z nichž nejznámější může být slivovice.

Sluncem prozářená jižní Morava je významná několika světovými tradicemi, které se zrodily ve čtyřech tradičních regionech. Podhorácko se pyšní svým šparglem, tedy ivančickým chřestem, o kterém jsme již mluvili. V Podyjí se zrodily jedinečné znojemské okurky. Tradice mikulovského i znojemského vína a vinných slavností je dnes již fenomén. Pokud zavítáte na Brněnsko, užijte si atmosféru Zelného trhu. Na Drahansku a Svitavsku vaše smysly uchvátí překrásná snad věčně zelená krajina plná větrných mlýnů.

Existují však vůbec typická moravská jídla? Naše republika je tak malá, že je někdy těžké určit, ke které oblasti daný pokrm přesně patří. Ve většině případů jsou recepty podobné nebo stejné a liší se převážně jenom názvem pokrmu.

Po delším hledání krajové speciality však nalezneme - příkladem mohou být olomoucké tvarůžky či štramberské uši. Od nepaměti se jak v Čechách, tak na Moravě připravovaly pokrmy většinou ze surovin, které se právě urodily, proto byla zdejší kuchyně vždy hodně ovlivněna sezónností surovin. Naše kuchyně ovšem může za své přiznat hlavně omáčky - například originální svíčkovou, znojemskou hovězí pečeni, ale i křenová či koprová našly svůj původ u nás.

Označení moravská kuchyně je spíše zavádějící. Morava má mnoho malých podoblastí, které mají své vlastní tradice. Některé tradiční speciality však dokonce dostaly přívlastek "moravské" - moravské uzené, moravský vrabec - a tudíž jsou obecně považovány za typicky moravské. Tak a víc se sem nevejde. Zítra se vypravíme do Znojma. Já myslím, že trocha dobrého okurkového láku nám neuškodí. Co myslíte? Hezký den a zítra na slyšenou se na vás těší Radek Pálka