Den první

04.06.2021

Který salám je nejlepší? Přece Vysočina vyrobená a vychucená na Vysočině, o tom nemůže být pochyb! Salám byl jako alternativa maďarského uheráku vyvinut v roce 1967 v Hodicích, kde se vyrábí dodnes a nese ocenění Regionální potravina. Milovníci uzenin si jistě rádi pochutnají i na Křemešníku a Čeřínku, dalších výrobcích pojmenovaných po známých vysočinských vrších.

Vysočina není pouze a jen synonymum pro salám

Salám Vysočina a jeho chuť pozná opravdu každý, o tom není pochyb.

Vysočina nabízí ale mnohem více. Každý podzim se zde konají slavnosti brambor.

Tradiční bramborák se zdejší obyvatelé nebojí považovat za regionální specialitu. O tom by se ale mohly vést spory a proto mají další speciality, které jsou pro Vysočinu opravdu typické. Jednou z nich jsou mrkvance, které pocházejí původem z Polné.

Krásný den milí posluchači. Je pondělí a to znamená, že se v Putování se šéfkuchařem posouváme dál a dál. Tentokrát na Vysočinu.

Vysočina je něžná zvlněná krajina na pomezí Čech a Moravy a její tradice vás uchvátí svou přirozeností a hravostí. Dva tradiční regiony Horácko a Podhorácko udržují své tradice dodnes živé a vy máte jedinečnou příležitost prožít jejich kouzlo. Zatancovat si a zazpívat, poznat jedinečnou lidovou architekturu a řemesla, ochutnat neopakovatelnou chuť ivančického chřestu nebo nahlédnout do krásných sklípků, nechat se unášet domácí atmosféru a odpočívat.

A čím si připít? Voda, to je nenahraditelný základ každého nápoje. A ta z Vysočiny je dobrá, čistá a na některých místech prý dokonce zázračná. Jak chutná můžete zjistit např. u Zázračné studánky na Křemešníku, Studánky Páně na Javořici nebo Studánky sv. Haštala u Želiva.

Vysočina má překvapivě i jedno vinařské "NEJ", a tím je Vinařství Sádek v Kojeticích na Moravě, které se pyšní nejvýše položenou vinicí v České republice (420-480 m n. m.). Díky delší době zrání hroznů jsou zdejší vína kořenitější, aromatičtější a pikantnější. Kromě vinné révy se zde pěstuje i chmel, broskve nebo léčivé rostliny tradiční čínské medicíny.

A jaké jsou tedy ty tradiční kulinářské speciality Vysočiny?

Pučálka

Což je naklíčený hrách, který se připravoval pražením na kamnech na slano nebo na sladko.

Mrkvance

Kynuté koláčky plněné ochucenou mrkví. Pečou se v rámci Mrkvancové pouti.

Hrách z kysela

Hrách v podobě kaše s kroupami, či švestkami.

Podhorácké mládě

Kynutá buchta.

Křehotiny nebo též křupance

Sladké masopustní pečivo


Nebo Dalešické pivo

Je vařeno podle starého pivovarského zákona. Pivovar byl založen pravděpodobně koncem 16. století. Nejstarší části současného komplexu budov pocházejí z období raného baroka, tj. ze 17. století.

Kdo by to byl řekl, že toho je Vysočině tolik, co? No vidíte, a my na tu Vysočinu budeme mít už jen 4 dny. Takže se těším na zítra. To si společně uvaříme Mrkvance.

Hezký den a na slyšenou váš Radek Pálka