Den první

04.06.2021

Karlovarský kraj v čele s Karlovými Vary je vyhlášen nejen lázeňstvím, ale i celou řadou gastronomických specialit. Tady můžete totiž najít několik produktů, které si s oblibou turisté vychutnávají nejen při svých návštěvách, ale také si je vozí domů jako oblíbený suvenýr.

Zdravím vás při pondělku z Karlovarského kraje.

Jen máloco se většině návštěvníků vybaví ve spojení s Karlovými Vary jako Becherovka. Tento jedinečný bylinný likér poprvé vyrobil lékárník Josef Becher na počátku 19. století. Původně se používala jako žaludeční kapky a říkalo se jí karlovarská anglická hořká nebo bylinná hořká. Název Becherovka a její prodej už jako likéru v charakteristických plochých zelených lahvích přišel až později.

Dnes si můžete tradiční karlovarskou Becherovku, jejíž receptura je přísně tajná, vychutnat čistou nebo ve formě oblíbených míchaných nápojů.

Nebo Karlovarské lázeňské oplatky, které patří ke Karlovým Varům nerozlučně již od roku 1856. Kulaté, voňavé, teplé, sladké, tenké oplatky s některou z oblíbených náplní si tu můžete koupit doslova na každém rohu.

Karlovarský kraj, stejně jako každý kout České republiky, má své gastronomické speciality, které jsou pro něj typické. I Karlovarský kraj nabízí takových specialit mnoho...

Gastronomii tohoto místa proslulého léčivými prameny vytvářelo nejen mnohasetleté soužití s Němci, ale v neposlední řadě také mlsné jazýčky lázeňských hostů. Za uzdravením a relaxací sem přijížděli lidé různých národností a profesí, a právě odtud se odvíjí lokální gastronomie, která vychází z měšťanské kuchyně vídeňské, české, saské i světové. Takže jaké jsou místní gastronomické speciality?

Skutečnou specialitou, dokonce mezinárodně známou, je Karlovarský knedlík, původně vídeňský, obohacený o čerstvé bylinky a vařený v máslem potřeném ubrousku. Najdete ho pravděpodobně v každé restauraci, která se specializuje na tradiční českou kuchyni a ódy na něj pěl například herec Robert de Niro.

Léčebné lázeňské pobyty se vždy pojily se změnou životosprávy, včetně stravování, a tento trend můžeme pozorovat i dnes. Jídla podávaná lázeňským hostům vždy obsahovala hodně zeleniny bohaté na vitamíny. Mezi další typické pochoutky, jejichž recepty se předávají z generace na generaci, patří Vřídelní polévka. I ta se díky svým blahodárným účinkům doporučovala lázeňským pacientům. Na současných jídelníčcích ji dnes už spíše nenajdete.

Téměř polovina území tohoto kraje je pokryta lesy, které skýtají mnoho pokladů. Převážně houby, lesní plody a divokou zvěř. A to se odráží i na jídelníčcích místních restaurací. Jste-li milovníci hub, určitě vyzkoušejte Kraslickou liškajdu, nebudete litovat. Máte-li radši ovoce, jistě u vás (a stoprocentně u vašich dětí) zaboduje borůvková polévka. Mezi oblíbené pochoutky patří například křehké kousky jehněčího masa se svěží zeleninovou přílohou a domácími hranolky. Údajně byly, kromě jiného, připravovány pro prince waleského a budoucího britského krále Eduarda VII. Ten si region natolik zamiloval, že si místní kuchaře vycvičil natolik, že svého času každá restaurace na kolonádě dokázala připravit jehněčí pečeni přesně podle jeho představ.

V Karlových Varech se obecně ujal zvyk pojmenovávat jídla po slavných osobnostech, které si tu na nich během svého lázeňského pobytu pochutnávaly. A že se tu scházela nejen aristokracie, ale také slavní umělci i vědci.

Zdejší kuchaři se předháněli v tom, co dobrého pro své slavné hosty, samozřejmě v rámci lázeňského režimu, připravit. Kromě Jehněčího pro Eduarda VII. si tak můžete dát třeba Smetanovou omáčku à la Casanova či Čokoládovou Polévku maminky Johanna Wolfganga Goethe.

Ať už je to pravda, či ne, jsou to krásné pohádky, které stojí poslechnout a následně ochutnat.

A aby vám po takových hodech pěkně slehlo, dejte si stopečku Becherovky.

A to je pro dnešek vše. Zítra to vezmeme přes Mariánské lázně až po Aš.

Hezký den a těším se na slyšenou opět zítra. Váš Radek Pálka