Den první

04.06.2021

O letních prázdninách se řada z vás určitě vydá poznávat krásy České republiky. V různých vesničkách, městech i regionech přitom můžete narazit na spoustu gastronomických specialit. Třeba Haná je specifická tradičními olomouckými tvarůžky a takzvanou hanáckou baštou.

Prázdniny a dovolená jsou v plném proudu. Je to doba, kdy odpočíváme, relaxujeme a také cestujeme za hranice všedních dnů.

Čechy, Morava, Slezsko, naše vesnice, města a regiony nám nabízejí velmi specifické gastronomické zážitky, lokální suroviny a tradiční recepty. Pojďme se dnes podívat na Hanou.

Krásný den milí posluchači. Těší mě, že je opět pondělí. Začíná nový společný týden a já své Putování se šéfkuchařem začínám v Olomouckém kraji.

Hanácká kuchyně je vyhlášená snad ve všech koutech České republiky. Málokdo odolá takovým specialitám, jako jsou domácí hanácké koláče či pravé Olomoucké tvarůžky.

Olomoucké tvarůžky jsou opravdovou raritou a představují pro Českou republiku stejně výraznou gastronomickou specialitu jako třeba eidamský sýr pro Nizozemsko, parmazán pro Itálii či camembert pro Francii. Jesenické lesy nabízí gastronomické speciality, k jejichž výrobě se používají především čisté produkty hor. Populární je houbová polévka, zvěřinový guláš, bramborové placky a svoji oblibu neztrácí ani sladká jídla - domácí borůvkové knedlíky nebo brusinková zavařenina.

Olomoucký kraj je jak jinak než krajinou sýrů.

OLOMOUCKÉ TVARŮŽKY - JEDINÝ PŮVODNÍ ČESKÝ STOLNÍ SÝR

Přibližně 500 let byly tvarůžky vyráběny podomácku v obcích kolem Olomouce a nazývaly se selské tvarůžky. Pravé olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, jehož název je mezinárodně chráněn. Vyrábí se v Lošticích nedaleko Litovle a vyznačují se výraznou a pronikavou chutí, která je závislá na stupni prozrálosti. Tvarůžky mají nízký obsah tuku (kolem 1%), vysoký obsah bílkovin, vápníku a jsou vhodné pro dietetickou stravu. Loštice se mohou pochlubit také Muzeem Olomouckých tvarůžků, nabízí nákup v podnikové prodejně i zřejmě v jediném tvarůžkovém automatu na světě. Stále populárnější jsou také slavnosti hudby a tvarůžků Pod Loštickým nebem s volbou Krále Tvarůžka a další akce.

PLÍSŇOVÝ SÝR NIVA - JE STÁLE OBLÍBEN

V České republice není snad nikdo, kdo by neznal plísňový sýr Niva a jeho jemnou a zároveň pikantní chuť. Tento sýr se v Otinovsi u Prostějova vyrábí podle osvědčených receptur od roku 1963. Základní surovinou je pasterované plnotučné mléko, ušlechtilá plíseň Penicillium roqueforti, syřidlo, smetanová kultura a sůl.

PŘÍRODNÍ SÝR GRAN MORAVIA

Importované umění italských sýrařských mistrů a věrnost starým tradicím ručního zpracování. Gran Moravia je přírodní, extra tvrdý, dlouhozrající sýr vyrobený z mimořádně kvalitního kravského mléka bez chemických přísad a barviv s rafinovaným aroma s výraznou a příjemnou chutí. Vyrábí se ve Třech Dvorech.

Ale nejen sýry je tento region známý. Tento region nám dává prvotřídní kyselku, pálenky a likéry, pivo a hlavně spousty místních receptů.

Ale o tom zase zítra. Krásný den a na slyšenou zítra se těší Radek Pálka