Den první

04.06.2021

Plzeňský kraj leží na jihozápadě Čech, v jižní části bývalého Západočeského kraje. Na severozápadě sousedí s Karlovarským krajem, na severu má kratičký úsek společné hranice s Ústeckým krajem, na severovýchodě hraničí se Středočeským krajem a na jihovýchodě s Jihočeským krajem. Nejdelší úsek společné hranice má s německou spolkovou zemí Bavorsko na jihozápadě.

Krásný den milí posluchači. Už jsem se nemohl dočkat pondělí a na to, až se v rámci Putování se šéfkuchařem společně objevíme v kraji Plzeňském.

Kraj Plzeňský má pochopitelně mnoho společného s krajem Jihočeským, po kterém jsme se toulali minulý týden, a to díky jeho sousedství s krajem Jihočeským a hlavně proto, že nám oba kraje spojuje Šumava.

Ač je tento seriál zaměřen na jídlo jako takové, nelze při toulkách se šéfkuchařem a v následném popisu kraje vynechat i různé zajímavosti týkající se dané oblasti. I Plzeňský kraj je zajímavý rovněž mnohými svými NEJ, a to jak kulturními, duchovními a vojenskými památkami, tak přírodovědnými zajímavostmi. Co třeba nádherný barokní zámek Manětín, klasicistní lovecký zámek a Kozel z 18.století, který obklopuje rozsáhlý park či zámek Zbiroh. Za zmínku pak zcela jistě stojí Horšovský Týn, hrad Velhartice z přelomu 13.-14.století, hrad Kašperk, klášter Plasy, katedrála sv. Bartoloměje, Starý Plzenec - kostel Narození Panny Marie a mnoho dalších. Místní Konstantinovy Lázně patří mezi nejmenší lázně u nás a jsou známé díky minerální vodě s největším obsahem kysličníku - oxidu uhličitého ze všech pramenů v republice. A nesmím vynechat pro gastronomii zásadní Domažlice.

Vraťme se ale zpět k jídlu jako takovému. V jídelníčku tohoto kraje vždy převládaly brambory a pokrmy z nich, připomeňme si starodávné názvy, jakými jsou báč, bacán, míšenec, vošouch, kočičák, cmunda, knedlíky, škubánky a podobně a dále také moučná jídla, a to především kynutá. Z těchto samostatnou kapitolu tvoří vyhlášené chodské pouťové koláče, dále rozpeky, hnětýnky a mnoho dalších. Díky své poloze jsou pro tento kraj typické také houby, například kuba a houbovec.

Takže tento týden bych se logicky chtěl věnovat jídlům, která nám svými názvy moc nenapoví, mnohá jsou již skoro zapomenutá a přesto, nebo právě proto stojí za zmínku.

Centrum tohoto kraje je město Plzeň, což je čtvrté největší město České republiky. Toto město si získalo světový věhlas díky výrobě piva značky Plzeňský Prazdroj.

Plzeňský Prazdroj se datuje od roku 1842, kdy přesně dne 5.října roku 1842 bylo uvařeno historicky první pivo plzeňského typu, spodně kvašené pivo, a o rok později byla zaregistrována ochranná známka. V současné době se jedná o nejvýznamnějšího výrobce a exportéra českého piva do zahraničí, a to do více než 50 zemí po celém světě. Totéž platí pochopitelně i o České republice jako takové, však kdo z nás může říct, že si nikdy nedal "jednu plzeň"? Je to prostě tekutý chléb, na který můžeme být právem hrdí.

Nepřímo se takto dostáváme také k jídlu jako takovému, neb s nadsázkou se dá říct, že v tomto kraji se pivo nejen vyrábí, ale velmi často se v receptech setkáváme s tím, že se tento nápoj do pokrmů přidává. Typickou specialitou, kde se o tomto přesvědčíme, je Plzeňský guláš. A právě ten si uvaříme zítra.

Děkuji za pozornost a budu se těšit, že se zítra potkáme v Plzni. Váš Radek Pálka