Den třetí

04.06.2021

"Právě nám přijela šalina, stará Karolínka, a jedeme do štatlu..." Každý rodilý Brňan této větě rozumí. Svérázný brněnský "hantec" vznikl relativně nedávno a patří k typickým rysům Brněnska.

Krásný den z hlavního Moravského města v rámci Putování se šéfkuchařem vás zdraví Radek Pálka.
Naléváky, cmunda na pekáč, salátová mača, bramborový pagáček či bélešky - to je jen malý výčet z tradičních moravských jídel, které neodmyslitelně patřily na stůl našich předků.

Jižní Morava se rozkládá na území několika výrazných etnografických regionů, jež se vyznačují pestrou škálou lidových tradic, které daly vzniknout svérázné regionální gastronomii. Na osobitých rysech zdejší kuchyně se podílí především úrodnost kraje s dostatkem obilí, brambor, ovoce a také vína. Všední kuchyně byla sice prostá, ale provoněná ovocnými knedlíky, patenty (bramborovou plackou s povidly a mákem) nebo buchtami s vydatnou polévkou z fazolí a hrachu.

Svátečně bylo prostřeno jedinečnou lukšovou polévkou, pečenou husou s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem s místním červeným vínem. Chuťové buňky zde můžete zavlažit na celé řadě koštů vín a pálenek místních výrobců, které podobně jako cimbálové muziky, výborní zpěváci a tanečníci dotváří osobitý kolorit zdejšího kraje.

Brno a celý Jihomoravský kraj je velkou křižovatkou, kde se během staletí protínaly obchodní cesty. Na Brněnsku se usazovali přistěhovalci z Bulharska, Rumunska, Jugoslávie, což zanechávalo na stravování Brňanů svůj otisk. Mezi převzaté pokrmy, které se staly součástí jídelníčku, patří třeba plněné papriky.

Samotné Brno bylo dobře zásobené zbožím ze širokého okolí. Veškeré zboží se dalo pořídit na Zelném trhu. Vyhlášenými regionálními produkty byly kysané zelí z Černovic nebo Heršpic, pekařské výrobky z Bystrce, husí játra z Líšně a bílý chřest z Ivančic.

A my si dnes uvaříme Bramborové pagáčky

Co budeme potřebovat?

Těsto:

500 g hladké mouky

500 g ve slupce vařených brambor

20 g droždí

1 vejce

2 lžičky soli

2 dl mléka

1 dl oleje

125 g másla


Na posyp:

kmín

sezam

eidam

lněné semínko


Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky vmícháme sůl, uděláme důlek do něj nadrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vajíčka, olej a vypracujeme v hladké těsto. Necháme asi hodinu nakynout.

  2. Mezitím uvaříme brambory, nastrouháme je na jemno a necháme vychladnout. Na rozválené těsto rozprostřeme brambory a na ně nastrouháme máslo.

  3. Těsto přeložíme a necháme 20 minut kynout. Překládání opakujeme třikrát. Potom těsto JEMNĚ rozválíme asi na 6,5-7 mm (30x40cm), vykrajujeme pagáče, potřeme vajíčkem a kdo chce posype sezamem nebo kmínem a nebo eidamem, jak kdo má rád, ale nemusí se sypat vůbec, jsou vynikající i tak.

  4. Pečeme dozlatova na 200°C.

A je to. To jsem to zase dnes přetáhl. Když ale na té Moravě je tak krásně. Ale nebojte, i zítra na Moravě zůstaneme. A už teď se těším. Hezký den váš Radek Pálka