Den třetí

04.06.2021

Snoubí se se svíčkovou. Výborný je ke guláši stejně jako ke kachně, zvěřině či výpečkům. Neochvějná stálice české kuchyně a údajný král českých příloh.

Na sociálních sítích, kde se to hemží fotografiemi trendy pokrmů, ho asi nenajdete. I přesto stále vládne českým kuchyním. Karlovarský knedlík je jeden z pilířů národní gastronomie.

Dobrý den. Jsem rád, že se opět setkáváme v Karlovarském kraji. Dnes se budeme věnovat králi knedlíků a zbyde-li čas, podíváme se i za vřídelní polévkou.

Tak co se v šéfkuchařově deníku píše o karlovarském knedlíku?

Šiška houskového těsta se směsí bylinek aspiruje na zapsání do seznamu českého kulturního dědictví. No, dejme tomu....

Historie knedlíků je dlouhá, i když možná ne až tak, jak by se podle jeho pevného propojení s českou kuchařskou tradicí zdálo. Tak jako slovo knedlíky v češtině definitivně zdomácnělo až v 19. století, i standardní české knedlo-vepřo-zelo má původ až za císaře Franze Josefa, kdy tuto kombinaci začal hostům nabízet jeden pražský restauratér.

Ve stejné době si češi oblíbili vídeňský knedlík. Tedy knedlík dovezený z nedalekých rakous a dělaný z na kostičky nakrájených rohlíků a housek. To bychom ale nebyli my češi žeeee, kdybychom ten jejich původní knedlík jaksi nepředělali. Takže jsme přidali máslo, bylinky, z vaječných bílků se dělal sníh, aby byl knedlík kypřejší a měkčí. A že knedlík vznikl právě v kraji Karlovarském, dostal název Karlovarský. A teď si vyberte. Je to náš původní knedlík nebo není? Tak trošku čórka vídeňského knedlíku tam je, to ano. Na druhou stranu je recept na tolik originální, že by se při troše dobré vůle o tradičním českém knedlíku hovořit dalo.

A jak na něj?

270 g másla

špetka soli

6 vajec

½ l mléka

560 g mouky

200 g housky

20 g rozpuštěného másla na potření potravinářské fólie

Hrst nasekané petrželky

70 g másla utřeme se žloutky (bílky zatím odložíme stranou) a se solí do hladké pěny. Potom po lžících postupně vmícháme mléko, mouku a nasekanou petržel. Housky nakrájíme na kostky a na dvou stech gramech másla je krátce osmahneme, aby zrůžověly.

Mezitím vyšleháme z bílků hustý sníh. Přidáme osmažené housky do těsta a nakonec opatrně vmícháme sníh. Potravinářskou fólii potřeme rozpuštěným máslem, vytvarujeme knedlík, srolujeme a pevně provázkem zavážeme okraje, aby vznikl pevný váleček. Vaříme jej ve slané vodě asi 30 minut, zhruba v polovině varu je opatrně otočíme. Uvařený knedlík nakrájíme nití.

No já to věděl. Já tu vřídelní polévku dneska nestihl. Jistě knedlíky nám tu utlačují zdravější polévku. Kam to ten svět spěje?

Mějte se krásně. Zítra si ale tu vřídelní polévku uděláme. Slibuju. Hezký den váš Radek Pálka.