Den třetí

04.06.2021

Horské hřebeny vystupující na severu vám napoví, proč se Šumperk označuje za bránu Jeseníků. Projděte se historickým centrem, prohlédněte si dominikánský klášter s barokním kostelem Zvěstování Panny Marie, zbytky hradeb, Vlastivědné muzeum a Geschaderův dům s čarodějnickou expozicí!

Dobrý den, vítejte v Šumperku.

Šumperské kostely a výstavné městské domy, divadlo, bývalý žerotínský zámek i Vlastivědné muzeum si prohlédnete z ptačí perspektivy, pokud vystoupáte na ochoz radniční věže, anebo prostřednictvím několika prohlídkových okruhů. Uchvátily vás inkviziční procesy s čarodějnicemi, které zachvátily Šumpersko v druhé polovině 17. století? Pak nezapomeňte na expozici ve sklepení Geschaderova domu.

Hon na čarodějnice si vyžádal životy více než stovky lidí; jedním z nich byl šumperský rodák, kněz Kryštof Alois Lautner (1622-1685), hrdina filmu Kladivo na čarodějnice režiséra Otakara Vávry a také jediná rehabilitovaná oběť čarodějnických procesů. Děkan Lautner byl zatčen v srpnu 1680, dva roky po zahájení procesů, a byl vězněn celkem pět let. Upálen byl 18. září 1685 v Mohelnici; jeho osud připomínají pamětní desky v tamním parku a na budově šumperského děkanství.

Krom toho, že je Šumperk krásné město, tak se k tomuto městu a regionu vážou mimo jiné dvě jídla, která mě překvapila svými názvy a která si společně dnes uvaříme. Jedná se o hovězí pečeni s chlebovou omáčkou a Vozkovu houskovou polévku.

Hovězí s chlebovou omáčkou

Co budeme potřebovat:

500 g

předního hovězího masa nebo 1 kg oháňky

150 g

chlebových kůrek

3 ks

hřebíčky

2 ks

větší stroužky česneku

1 l

vývaru

1 ks

cibule

1/2 ks

bobkového listu

1lžíce

sádla

petrželka

majoránka

pepř

voda

sůl

Postup:

1. Hovězí maso opereme a vložíme do mírně osolené vody, přidáme půlku cibule i se slupkou, snítky zelené petrželky a vaříme doměkka

2. Do hrnce dáme lžíci sádla a na něm dočervena opečeme chlebové kůrky, přidáme lžíci jemně rozkrájené cibule, hřebíčky, bobkový list, pepř a ještě chvíli restujeme

3. Opečené kůrky zalijeme vývarem z masa a necháme je rozvařit

4. Maso naporcujeme, vložíme do hrnce a propasírujeme omáčku z rozvařených kůrek přímo na maso

5. Přidáme sůl, prolisovaný česnek, ještě krátce povaříme, omáčku nezapomeneme míchat, aby se nepřipálila

6. Nakonec ji zasypeme majoránkou, případně přisolíme, zamícháme a už nevaříme.

Zajímavý recept co? Moje manželka má TŘEBA ráda chlebovou polévku, nebo kyselo, které je z chlebového kvasu, ale Vozkovu houskovou polévku, tu jsem opravdu donedávna neznal.

Co budeme potřebovat:

2 housky

1 cibule

1 lahůdková cibulka

5 stroužků česneku

kousek pórku

1 větší mrkev

máslo

1 vajíčko

pažitka

větvička libečku

1 lžička polévkového koření

zeleninový vývar

sůl

  1. Do hrnce si dáme máslo a na něm opečeme pokrájené housky na kostičky, za chvilku dáme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem na plátky a necháme osmažit do světla.

  2. Vše si pokrájíme na menší kousky, jen mrkev si nastrouháme.

  3. Housky s cibulí zalijeme 2 litry zeleninového vývaru, polévkovým kořením a vaříme.

  4. Po chvilce přidáme připravené suroviny, pórek, mrkev, lahůdkovou cibulku, libeček a vaříme tak dlouho, dokud se housky nerozvaří - netrvá to dlouho. Kdo chce může polévku rozmixovat, já jsem jí prošlehal metličkou a stačilo to.

  5. Do vypnuté polévky pomalu pouštíme našlehané vajíčko a posypeme pažitkou

Tyto recepty s použitím starého pečiva mě baví. Jednak jsou jednoduché, jednak levné a hlavně doma jíme beze zbytků. A vy je samozřejmě naleznete na: www.hradec.rozhlas.cz. Žádné tvrdé pečivo nevyhodíme, vše spotřebujeme a to je přesně to o co hospodyňkám šlo, když vymýšlely tyto starodávné recepty.

A to je ze Šumperka vše. Zítra se na skok koukneme opět do Olomouce a zkusíme si nějaké recepty z vyhlášených syrečků. Hezký den a zítra na slyšenou. Váš Radek Pálka