Den třetí

04.06.2021

Jihozápad naší krásné republiky, oblast zvaná Chodsko spojuje nejen bohatý folklór, vlastní typické kroje, ale i historie a samozřejmě kuchyně. Než se budeme věnovat jídlům, seznámíme se nejprve, kdo to vlastně Chodové byli. Svobodní sedláci, kteří zajišťovali strážní službu na hranicích s Německem. Získali panovnické výsady i vlastní samosprávu. Nejslavnější ze všech Chodů byl Jan Sladký Kozina, popraven po chodském povstání. "Lomikare, Lomikare, do roka a do dne zvu tě na Boží súd!" Aspoň tak se to dočteme v Jiráskových Psohlavcích.

Krásný den milí posluchači, vítejte v Chodsku.

Dodnes je typické pro oblast vlastní nářečí, dudy a vůbec vlastní chodská kuchyně. Hlavní metropolí jsou Domažlice, malebné město, perfektně reprezentující chodskou oblast. Mezi klasické suroviny chodské kuchyně patří v první řadě zelí, dále houby, mléko a mléčné výrobky, mouka, brambory, sádlo, cibule a mnoho dalšího.

Slavné je chodské kyselo, lepenice, báč, kundrfály, pučálka, šlejšky, také toč, maltošny a nebo mětánky. A v neposlední řadě je také nutno zmínit chodské koláče, které jsou běžně obsaženy v národních kuchařkách.

A jestlipak tušíte, co ta všechna jména jídel, která jsem před chvílí vyslovil znamenají? Že ne? Tak si to zkusíme rozluštit.

Chodské kyselo

Na pravé chodské kyselo je potřeba mouka, brambory, vejce, čerstvé hříbky, také cibule, zakysaná smetana, a koření.

Základem je osolená voda, do které se dá vařit cibule a koření. Mezitím si připravíme tzv. záklechtku, což je směs mouky a smetany a vlijeme do vody. Polévku přecedíme a přidáme hříbky, po chvilce přidáme vařené brambory, natvrdo uvařená vejce a pak už jen ochutíme solí a octem.

Lepenice

Pokrm, kde základní složkou jsou brambory, kysané zelí, slanina, dále sádlo, cibule a koření.

Báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč, toč - tohle všechno jsou lidové názvy pro bramborovou buchtu.

Kundrfály neboli čídlmony Syrové i vařené brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé šišky a uvaříme je ve vroucí osolené vodě. Pekáč vymažeme sádlem a narovnáme do něj nejprve uvařené šišky. Poklademe je kysaným zelím, povrch posypeme škvarky a nakrájenou cibulí a vše zalijeme rozpuštěným zbylým sádlem. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme tak dlouho dokud cibule nezačne růžovět.

Maltošny to jsou pro změnu plněné bramborové placky jablky, které se pečou v relativně velkém množství tuku. Moje mamka je dělala a dělá. A myslím si, že dodnes netušila, že se tato dobrota jmenuje Matlošny a že recept pochází z Domažlicka.

Milí posluchači, víc se nám toho sem dnes nevejde. Ale pokud si některá jídla budete chtít uvařit, recepty jako vždy najdete na www.hradec.rozhlas.cz Ale v Chodsku a Domažlicích zůstaneme i zítra. Těším se na vás. Hezký den a zítra na slyšenou. Váš Radek Pálka