Hroznový koláč s tvarohem

Co budete potřebovat:
Na korpus:
200 g hladké mouky
100 g změklého másla nebo Hery
80 g krupicového cukru
1 vejce (pokojová teplota)
Špetka soli
1 lžička prášku do pečiva pro nadýchanější korpus
Na tvarohovou náplň:
500 g měkkého tvarohu (v kostce nebo plnotučného)
2 vejce (pokojová teplota)
100 g krupicového cukru
80 ml mléka nebo smetany na vaření (33%)
40 g hladké mouky
1 vanilkový cukr
Kůra z ½ citronu (nastrouhaná)
Na posypání:
300-400g hroznů (nejlépe bez pecek, omytých a osušených)
Hrst nasekaných mandlí nebo lískových ořechů
Moučkový cukr na pocukrování
Postup:
V míse propracujte vidličkou nebo v robotu změklé máslo s cukrem. Přidejte
vejce a špetku soli a míchejte do hladka. Nakonec za stálého míchání
přidávejte mouku (a prášek do pečiva) a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.
Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch).
Vychlazené těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost plechu. Vložte ho
do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu a rukama jej
rovnoměrně rozprostřete i do okrajů. Můžete jej i propíchat vidličkou.
V čisté míse metličkou nebo ručním mixérem ušlehejte všechny ingredience
na náplň (tvaroh, vejce, cukr, mléko, mouku, vanilku a citronovou kůru) do
hladkého krému.5. 6. 7. 8. 9. Nalijte tvarohový krém na korpus a rozetřete jej do rovna.
Omyté a osušené hrozny rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu
tvarohové náplně. Lehce je do náplně zatlačte.
Dejte koláč péct do předehřáté trouby na 35-45 minut. Koláč je hotový, když je
tvarohová náplň kolem hroznů ztuhlá a okraje korpusu jsou zlatavé.
Po upečení koláč vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout přímo v
plechu. Tvarohová náplň se během chladnutí ještě úplně "dopeče" a ztuhne.
Před krájením a podáváním koláč lehce pocukrujte moučkovým cukrem.