Hroznový koláč s tvarohem

25.09.2025

Co budete potřebovat:

Na korpus:

200 g hladké mouky

100 g změklého másla nebo Hery

80 g krupicového cukru

1 vejce (pokojová teplota)

Špetka soli

1 lžička prášku do pečiva pro nadýchanější korpus

Na tvarohovou náplň:

500 g měkkého tvarohu (v kostce nebo plnotučného)

2 vejce (pokojová teplota)

100 g krupicového cukru

80 ml mléka nebo smetany na vaření (33%)

40 g hladké mouky

1 vanilkový cukr

Kůra z ½ citronu (nastrouhaná)

Na posypání:

300-400g hroznů (nejlépe bez pecek, omytých a osušených)

Hrst nasekaných mandlí nebo lískových ořechů

Moučkový cukr na pocukrování

Postup:

V míse propracujte vidličkou nebo v robotu změklé máslo s cukrem. Přidejte

vejce a špetku soli a míchejte do hladka. Nakonec za stálého míchání

přidávejte mouku (a prášek do pečiva) a vypracujte hladké nelepivé těsto.

Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.

Předehřejte troubu na 175 °C (horkovzduch).

Vychlazené těsto vyválejte na pomoučeném vále na velikost plechu. Vložte ho

do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu a rukama jej

rovnoměrně rozprostřete i do okrajů. Můžete jej i propíchat vidličkou.

V čisté míse metličkou nebo ručním mixérem ušlehejte všechny ingredience

na náplň (tvaroh, vejce, cukr, mléko, mouku, vanilku a citronovou kůru) do

hladkého krému.5. 6. 7. 8. 9. Nalijte tvarohový krém na korpus a rozetřete jej do rovna.

Omyté a osušené hrozny rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu

tvarohové náplně. Lehce je do náplně zatlačte.

Dejte koláč péct do předehřáté trouby na 35-45 minut. Koláč je hotový, když je

tvarohová náplň kolem hroznů ztuhlá a okraje korpusu jsou zlatavé.

Po upečení koláč vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout přímo v

plechu. Tvarohová náplň se během chladnutí ještě úplně "dopeče" a ztuhne.

Před krájením a podáváním koláč lehce pocukrujte moučkovým cukrem.