Recepty z Novy

1 Na olej dáme nakrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme houby, podlijeme troškou vody a necháme dusit, až jsou houby měkké. Houby necháme vystydnout a potom přidáme sůl, česnek, pepř, majoránku a vejce.

1 Cibuli a špek orestujeme dozlatova, přidáme krátce orestovat i protlak, vmícháme houby, nakrájenou papriku, česnek, cukr a zalijeme částí vývaru. Necháme vařit asi 15 - 20 minut, dochutíme solí a pepřem. Dle potřeby přidáme vývar a zahustíme moukou, rozmíchanou v troše vody necháme krátce povařit a podáváme.

Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8-10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů....

Smíchejte si brandy, tvaroh a cukr. Jablka si rozpulte a odstraňte jádřince. Položte je řezem na gril. Když je otočíte, vložíte do důlku kousek másla. Následně je sundejte a posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Podávejte je plněná tvarohovou pomazánkou a dozdobte mátou.

1 Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus....

1 Chřestové slupky umyjeme a dáme vařit. Zelený, nebo bílý chřest uvaříme doměkka, pokrájíme na špalíčky a necháme stranou. Dřevnaté konce odkrojte. Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody se solí. Vývar sceďte po asi 20 minutách.