Recepty z Novy

 

Smíchejte si brandy, tvaroh a cukr. Jablka si rozpulte a odstraňte jádřince. Položte je řezem na gril. Když je otočíte, vložíte do důlku kousek másla. Následně je sundejte a posypte vanilkovým cukrem a skořicí. Podávejte je plněná tvarohovou pomazánkou a dozdobte mátou.

1 Předehřejte troubu na 220 °C. Chřest omyjte a odřízněte podle potřeby zaschlé a zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu vodu ochucenou solí, citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně na skus....

1 Chřestové slupky umyjeme a dáme vařit. Zelený, nebo bílý chřest uvaříme doměkka, pokrájíme na špalíčky a necháme stranou. Dřevnaté konce odkrojte. Slupky a odřezky vařte v 700 ml osolené vody se solí. Vývar sceďte po asi 20 minutách.

Pomazánkové máslo utřete s lučinou. Smíchejte s vejci, očky, pažitkou, hořčicí . Osolte a opepřete.

1 Vejce uvařte natvrdo, zchlaďte a oloupejte. Brambory uvařte doměkka, slijte a nechte 5 minut chladnout.

Vejce uvařte natvrdo či nahniličko, zchlaďte ledovou vodou a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte nahrubo. Do misky vložte jarní cibulku a petrželku, přidejte vejce a ochuťte drceným chilli a římským kmínem. Pak zlehka vmíchejte olivový olej. Osolte, případně i opepřete. Ihned podávejte s pečivem.

1 Rýži uvařte ve větším množství vroucí osolené vody. Nebo ideálně použijte zbylou rýži z oběda, nebo předchozího dne.

Párky nejprve pokrájíme po celé délce napříč, aby nám během pečení nepraskly. Těsto vyválíme. Z listového vyváleného těsta si uděláme tenké proužky, které potřeme vajíčkem.

Sušenky rozdrtíme najemno buď v robotu nebo je vložíme do pevného pytlíčku a například pomocí válečku nebo paličky na maso rozdrtíme na drobečky. Vsypeme do misky a přilijeme rozpuštěné máslo. Směs promícháme, při zmáčknutí nám musí držet pohromadě. Pokud se ještě hodně sype, přilijeme trochu více másla. Dortovou formu vymažeme máslem a na dno...