Kuře pečené s hrozny a rozmarýnem

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 celé kuře (cca 1,4 - 1,6 kg) nebo 4 stehna/4 hrudi s kůží a kostí
500 g hroznů (červených, modrých nebo mix)
2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu
4 stroužky česneku (neloupané, pouze lehce rozmáčknout plochou nože)
3 lžíce olivového oleje
Šťáva z ½ citronu
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
100 ml suchého bílého vína
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C horkovzduchem (nebo 220 °C horní+dolní ohřev).
Kuře dobře osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Pokud používáte celé kuře,
volně naplňte dutinu několika hrstmi hroznů, pár snítkami rozmarýnu a
stroužky česneku. Šťávou z citronu pokapejte povrch kuře.
V dostatečně velkém pekáči promíchejte zbylé hrozny, česnek a rozmarýn
(jehličky otrhané z části větviček) s olivovým olejem. Lehce osolte a opepřete.
Kuře položte na směs hroznů v pekáči. Pokud pečete stehna/prsa, položte je
kůží nahoru přímo na hrozny.
Pečte v předehřáté troubě asi 50-60 minut (pro celé kuře) nebo 30-40 minut
(pro stehna/prsa).
Vyndejte pekáč z trouby, kuře opatrně přendejte na prkénko a nechte 10 minut
odpočinout pod alobalem. Mezitím hrozny a šťávu v pekáči můžete promíchat,
případně podlít vínem nebo vývarem a krátce provařit na plotně, aby se
omáčka trochu spojila. Podávejte kuře s hroznovou směsí a šťávou přímo z
pekáče.