Kuře pečené s hrozny a rozmarýnem

25.09.2025

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

1 celé kuře (cca 1,4 - 1,6 kg) nebo 4 stehna/4 hrudi s kůží a kostí

500 g hroznů (červených, modrých nebo mix)

2-3 větvičky čerstvého rozmarýnu

4 stroužky česneku (neloupané, pouze lehce rozmáčknout plochou nože)

3 lžíce olivového oleje

Šťáva z ½ citronu

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

100 ml suchého bílého vína

Postup:

1. Předehřejte troubu na 200 °C horkovzduchem (nebo 220 °C horní+dolní ohřev).

Kuře dobře osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Pokud používáte celé kuře,

volně naplňte dutinu několika hrstmi hroznů, pár snítkami rozmarýnu a

stroužky česneku. Šťávou z citronu pokapejte povrch kuře.

V dostatečně velkém pekáči promíchejte zbylé hrozny, česnek a rozmarýn

(jehličky otrhané z části větviček) s olivovým olejem. Lehce osolte a opepřete.

Kuře položte na směs hroznů v pekáči. Pokud pečete stehna/prsa, položte je

kůží nahoru přímo na hrozny.

Pečte v předehřáté troubě asi 50-60 minut (pro celé kuře) nebo 30-40 minut

(pro stehna/prsa).

Vyndejte pekáč z trouby, kuře opatrně přendejte na prkénko a nechte 10 minut

odpočinout pod alobalem. Mezitím hrozny a šťávu v pekáči můžete promíchat,

případně podlít vínem nebo vývarem a krátce provařit na plotně, aby se

omáčka trochu spojila. Podávejte kuře s hroznovou směsí a šťávou přímo z

pekáče.