Pečené kuře na tymiánu s pastinákem a citronovou omáčkou

14.10.2025

Suroviny:

Na kuře a zeleninu:

  • 4 kuřecí stehna

  • 400-500 g pastiňáku

  • 1 citron

  • 4 stroužky česneku (neloupané, pouze rozplácnuté)

  • 4-5 větviček čerstvého tymiánu

  • 3 lžíce olivového oleje

  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na citronovou omáčku:

  • 100 ml bílého vína

  • 100 ml kuřecího vývaru

  • 2 lžíce smetany ke šlehání

  • 1 lžička hladké mouky

  • 1 lžička másla

  • Čerstvý tymián a petrželka na dochucení

Postup krok za krokem:

Příprava černého kořene:

  • Pastinák důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou, abyste odstranili hlínu.

  • Vyplatí se pracovat v rukavicích, protože kořen silně barví.

  • Pastinák oloupejte škrabkou na zeleninu.

  • Oloupaný pastinák nakrájejte na 3-4 cm dlouhé kusy.

Příprava kuřete a kořenění:

  • Kuřecí stehna osušte papírovou utěrkou – to je záruka křupavé kůže.

  • Do mísy vložte kuře, okapaný pastinák, stroužky česneku a jehličky z 2-3 větviček tymiánu.

  • Vše pokapejte olivovým olejem, důkladně osolte a opepřete. Promíchejte rukama, aby bylo vše obalené.

Pečení:

  • Troubu předehřejte na 220 °C.

  • Připravené suroviny rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Kuře položte kůží nahoru!

  • Pečte 35-45 minut, dokud není kuře propečené (šťáva by měla být čirá) a kůže zlatavě křupavá. Pastinák by měl být měkký.

Příprava rychlé citronové omáčky:

  • Pečené kuře a zeleninu přendejte na teplý servírovací talíř.

  • Na plech s výpekem nalijte bílé víno a vývar a za stálého míchání škrabkou seškrábněte všechny kousky připečené chuti ze dna plechu. Nechte chvíli probublat.

  • Zahuštění: Máslo rozetřete s moukou na pastu (jíška). Zašlehejte ji do tekutiny na plechu a provařte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.

  • Nakonec omáčku přeceďte do kastrůlku, přidejte smetanu, šťávu z druhé půlky citronu a nasekanou petrželku. Prohřejte, ale už nevařte. Dochutíte solí a pepřem.