Pečené kuře na tymiánu s pastinákem a citronovou omáčkou
Suroviny:
Na kuře a zeleninu:
4 kuřecí stehna
400-500 g pastiňáku
1 citron
4 stroužky česneku (neloupané, pouze rozplácnuté)
4-5 větviček čerstvého tymiánu
3 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na citronovou omáčku:
100 ml bílého vína
100 ml kuřecího vývaru
2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla
Čerstvý tymián a petrželka na dochucení
Postup krok za krokem:
Příprava černého kořene:
Pastinák důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou, abyste odstranili hlínu.
Vyplatí se pracovat v rukavicích, protože kořen silně barví.
Pastinák oloupejte škrabkou na zeleninu.
Oloupaný pastinák nakrájejte na 3-4 cm dlouhé kusy.
Příprava kuřete a kořenění:
Kuřecí stehna osušte papírovou utěrkou – to je záruka křupavé kůže.
Do mísy vložte kuře, okapaný pastinák, stroužky česneku a jehličky z 2-3 větviček tymiánu.
Vše pokapejte olivovým olejem, důkladně osolte a opepřete. Promíchejte rukama, aby bylo vše obalené.
Pečení:
Troubu předehřejte na 220 °C.
Připravené suroviny rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Kuře položte kůží nahoru!
Pečte 35-45 minut, dokud není kuře propečené (šťáva by měla být čirá) a kůže zlatavě křupavá. Pastinák by měl být měkký.
Příprava rychlé citronové omáčky:
Pečené kuře a zeleninu přendejte na teplý servírovací talíř.
Na plech s výpekem nalijte bílé víno a vývar a za stálého míchání škrabkou seškrábněte všechny kousky připečené chuti ze dna plechu. Nechte chvíli probublat.
Zahuštění: Máslo rozetřete s moukou na pastu (jíška). Zašlehejte ji do tekutiny na plechu a provařte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec omáčku přeceďte do kastrůlku, přidejte smetanu, šťávu z druhé půlky citronu a nasekanou petrželku. Prohřejte, ale už nevařte. Dochutíte solí a pepřem.
Pastinák důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou, abyste odstranili hlínu.
Vyplatí se pracovat v rukavicích, protože kořen silně barví.
Pastinák oloupejte škrabkou na zeleninu.
Oloupaný pastinák nakrájejte na 3-4 cm dlouhé kusy.
Kuřecí stehna osušte papírovou utěrkou – to je záruka křupavé kůže.
Do mísy vložte kuře, okapaný pastinák, stroužky česneku a jehličky z 2-3 větviček tymiánu.
Vše pokapejte olivovým olejem, důkladně osolte a opepřete. Promíchejte rukama, aby bylo vše obalené.
Troubu předehřejte na 220 °C.
Připravené suroviny rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Kuře položte kůží nahoru!
Pečte 35-45 minut, dokud není kuře propečené (šťáva by měla být čirá) a kůže zlatavě křupavá. Pastinák by měl být měkký.
Pečené kuře a zeleninu přendejte na teplý servírovací talíř.
Na plech s výpekem nalijte bílé víno a vývar a za stálého míchání škrabkou seškrábněte všechny kousky připečené chuti ze dna plechu. Nechte chvíli probublat.
Zahuštění: Máslo rozetřete s moukou na pastu (jíška). Zašlehejte ji do tekutiny na plechu a provařte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec omáčku přeceďte do kastrůlku, přidejte smetanu, šťávu z druhé půlky citronu a nasekanou petrželku. Prohřejte, ale už nevařte. Dochutíte solí a pepřem.