Římský salát z pečené kořenové zeleniny s kozím sýrem a ořechy
Suroviny:
Na pečenou zeleninu:
1 menší celer (bulva), oloupaný, nakrájený na 2 cm kousky
2 střední mrkve, oloupané, nakrájené na půlky nebo čtvrtky
1 pastinák, oloupaný, nakrájený na 2 cm kousky
1 menší červená řepa, oloupaná, nakrájená na tenké klíny (pro urychlení pečení)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička medu nebo javorového sirupu
1 lžička čerstvého tymiánu
Šťáva z ½ citronu
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na salát:
100 g listů římského salátu (nebo jiného křupavého salátu), natrhaných na kousky
100 g kozího sýra nalámaného na kousky
Hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných
Hrst brusinek
Na dresink:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička medu
Šťáva z ½ citronu
Sůl a pepř
Postup krok za krokem:
Příprava a pečení zeleniny:
Troubu předehřejte na 200 °C.
Všechnu připravenou a nakrájenou kořenovou zeleninu (kromě řepy) vložte do větší mísy. Řepu dejte do malé mističky a zakápněte trochou oleje zvlášť, aby neobarvila ostatní zeleninu.
K většině zeleniny přidejte olivový olej, med, tymián, šťávu z půlky citronu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby byla všechna zelenina obalená.
Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Řepu dejte na jednu stranu plechu. Pečte 25-30 minut, dokud není zelenina měkká a po okrajích hezky opečená. Během pečení můžete jednou promíchat.
Příprava dresinku:
Mezitím si připravte dresink. Ve sklenici s víčkem nebo v malé misce vyšlehejte všechny suroviny na dresink (olivový olej, jablečný ocet, hořčici, med, citronovou šťávu) do hladka. Dochutíte solí a pepřem.
Kompletace salátu:
Velkou mísu vyložte listy římského salátu.
Teplou (nebo vychladlou) pečenou zeleninu opatrně navrstvěte přes salát.
Salát posypte nasekanými ořechy, brusinkami a kousky kozího sýra.
Před podáváním přelijte dresinkem.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Všechnu připravenou a nakrájenou kořenovou zeleninu (kromě řepy) vložte do větší mísy. Řepu dejte do malé mističky a zakápněte trochou oleje zvlášť, aby neobarvila ostatní zeleninu.
K většině zeleniny přidejte olivový olej, med, tymián, šťávu z půlky citronu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby byla všechna zelenina obalená.
Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Řepu dejte na jednu stranu plechu. Pečte 25-30 minut, dokud není zelenina měkká a po okrajích hezky opečená. Během pečení můžete jednou promíchat.
Mezitím si připravte dresink. Ve sklenici s víčkem nebo v malé misce vyšlehejte všechny suroviny na dresink (olivový olej, jablečný ocet, hořčici, med, citronovou šťávu) do hladka. Dochutíte solí a pepřem.
Velkou mísu vyložte listy římského salátu.
Teplou (nebo vychladlou) pečenou zeleninu opatrně navrstvěte přes salát.
Salát posypte nasekanými ořechy, brusinkami a kousky kozího sýra.
Před podáváním přelijte dresinkem.