Římský salát z pečené kořenové zeleniny s kozím sýrem a ořechy

14.10.2025

Suroviny:

Na pečenou zeleninu:

  • 1 menší celer (bulva), oloupaný, nakrájený na 2 cm kousky

  • 2 střední mrkve, oloupané, nakrájené na půlky nebo čtvrtky

  • 1 pastinák, oloupaný, nakrájený na 2 cm kousky

  • 1 menší červená řepa, oloupaná, nakrájená na tenké klíny (pro urychlení pečení)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička medu nebo javorového sirupu

  • 1 lžička čerstvého tymiánu

  • Šťáva z ½ citronu

  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na salát:

  • 100 g listů římského salátu (nebo jiného křupavého salátu), natrhaných na kousky

  • 100 g kozího sýra nalámaného na kousky

  • Hrst vlašských ořechů nahrubo nasekaných

  • Hrst brusinek

Na dresink:

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce jablečného octa

  • 1 lžička dijonské hořčice

  • 1 lžička medu

  • Šťáva z ½ citronu

  • Sůl a pepř

Postup krok za krokem:

Příprava a pečení zeleniny:

  • Troubu předehřejte na 200 °C.

  • Všechnu připravenou a nakrájenou kořenovou zeleninu (kromě řepy) vložte do větší mísy. Řepu dejte do malé mističky a zakápněte trochou oleje zvlášť, aby neobarvila ostatní zeleninu.

  • K většině zeleniny přidejte olivový olej, med, tymián, šťávu z půlky citronu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby byla všechna zelenina obalená.

  • Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Řepu dejte na jednu stranu plechu. Pečte 25-30 minut, dokud není zelenina měkká a po okrajích hezky opečená. Během pečení můžete jednou promíchat.

Příprava dresinku:

  • Mezitím si připravte dresink. Ve sklenici s víčkem nebo v malé misce vyšlehejte všechny suroviny na dresink (olivový olej, jablečný ocet, hořčici, med, citronovou šťávu) do hladka. Dochutíte solí a pepřem.

Kompletace salátu:

  • Velkou mísu vyložte listy římského salátu.

  • Teplou (nebo vychladlou) pečenou zeleninu opatrně navrstvěte přes salát.

  • Salát posypte nasekanými ořechy, brusinkami a kousky kozího sýra.

  • Před podáváním přelijte dresinkem.