Vláčné batátové brownies

14.10.2025

Toto brownies je spíše vláčné a nadýchané než suché a křupavé. Batáty mu dodají neuvěřitelnou vlhkost a hustou texturu.

Ingredience:

  • 200 g batátů - cca 1 menší batát

  • 150 g vysokoprocentní hořké čokolády (min. 70%)

  • 100 g másla

  • 2 velká vejce

  • 150 g třtinového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 50 g kakaa

  • 2 lžíce hladké mouky

  • Špetka soli

Postup:

  1. Příprava batátů: Batát oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a duste v malém množství vody asi 10-15 minut, dokud nezměknou. Alternativně je můžete upečte v troubě v alobalu. Poté je slijte a rozmačkejte na jemné pyré pomocí lisu na brambory nebo vidličky. Nechte jej zcela vychladnout. (To je velmi důležité, aby se vejce neuvařila).

  2. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte malou čtvercovou formu (cca 20x20 cm) máslem nebo vyložte pečícím papírem.

  3. V menší míse rozpusťte máslo s nalámanou hořkou čokoládou.

  4. Ve větší míse šlehejte metličkou vejce s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud směs nezesvětlá a nezvětší svůj objem (asi 2-3 minuty).

  5. Do vaječné směsi opatrně zašlehejte vychladlou čokoládovou směs. Poté vmíchejte vychladlé batátové pyré

  6. Nakonec přidejte prosáté kakao, mouku a špetku soli. Těsto důkladně, ale opatrně promíchejte, jen do spojení. Těsto bude řidší než u klasického brownies.

  7. Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut. Zkouška špejlí: Po 25 minutě zapíchněte do středu brownies špejli. Měla by vyjít s mírně vlhkými drobečky, ale ne s tekutým těstem. Brownies by mělo být po okrajích pevné, ale střed stále trochu vláčný.

  8. Vyndejte plech z trouby a nechte brownies zcela vychladnout přímo ve formě. Pro dosažení nejlepší konzistence je ideální nechat ho několik hodin (nebo přes noc) odležet v lednici. Bude se pak krásně krájet a jeho chuť se propojí.