Vláčné batátové brownies
Toto brownies je spíše vláčné a nadýchané než suché a křupavé. Batáty mu dodají neuvěřitelnou vlhkost a hustou texturu.
Ingredience:
200 g batátů - cca 1 menší batát
150 g vysokoprocentní hořké čokolády (min. 70%)
100 g másla
2 velká vejce
150 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
50 g kakaa
2 lžíce hladké mouky
Špetka soli
Postup:
Příprava batátů: Batát oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a duste v malém množství vody asi 10-15 minut, dokud nezměknou. Alternativně je můžete upečte v troubě v alobalu. Poté je slijte a rozmačkejte na jemné pyré pomocí lisu na brambory nebo vidličky. Nechte jej zcela vychladnout. (To je velmi důležité, aby se vejce neuvařila).
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte malou čtvercovou formu (cca 20x20 cm) máslem nebo vyložte pečícím papírem.
V menší míse rozpusťte máslo s nalámanou hořkou čokoládou.
Ve větší míse šlehejte metličkou vejce s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud směs nezesvětlá a nezvětší svůj objem (asi 2-3 minuty).
Do vaječné směsi opatrně zašlehejte vychladlou čokoládovou směs. Poté vmíchejte vychladlé batátové pyré
Nakonec přidejte prosáté kakao, mouku a špetku soli. Těsto důkladně, ale opatrně promíchejte, jen do spojení. Těsto bude řidší než u klasického brownies.
Těsto vlijte do připravené formy a uhlaďte lžící. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut. Zkouška špejlí: Po 25 minutě zapíchněte do středu brownies špejli. Měla by vyjít s mírně vlhkými drobečky, ale ne s tekutým těstem. Brownies by mělo být po okrajích pevné, ale střed stále trochu vláčný.
Vyndejte plech z trouby a nechte brownies zcela vychladnout přímo ve formě. Pro dosažení nejlepší konzistence je ideální nechat ho několik hodin (nebo přes noc) odležet v lednici. Bude se pak krásně krájet a jeho chuť se propojí.