Bramborové smaženky s dušenými jablky

13.10.2022

Na 4 porce:

Bramborové těsto:

350 g ve slupce uvařených brambor

90 g hrubé mouky

50 g krupice

Sůl dle chuti

1 vejce

50 g cukr krystal

½ prášku do pečiva

Na smaženky:

2 jablka

50 g cukr krystal

2 lžíce brusinek

30 g másla

Cukr moučkový na posypání

Skořice mletá - 1 lžička

500 ml oleje na smažení

Postup přípravy:

Brambory si oloupejte a propasírujte, případně nastrouhejte na jemném struhadle.

Přidejte vejce, mouku, krupici, sůl a vypracujte těsto.

Teprve až se vám těsto spojí, přidejte cukr a prášek do pečiva. V této chvíli je nejlepší, když těsto přendáte na pracovní desku nebo vál a oběma rukama z něho vypracujete hladké těsto.

Hotové těsto si rozválejte na 2cm plát a tvořítkem nebo sklenicí vykrájejte kolečka.

Ta následně vkládejte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran do zlatova.

V hrnci si rozpusťte máslo, vložte na plátky nakrájená jablíčka zbavená jadřinců. Pokud se jedná o zimní, nebo jablka ne zcela ve formě, klidně je i oloupejte.

Přidejte cukr, skořici, brusinky a chvíli nechte podusit zhruba 5 minut.

Smaženky dejte na talíř přelijte sušenými jablky a posypte moučkovým cukrem.

Osobně doporučuji dát navrch ještě oslazenou zakysanou smetanu.