Krůta na pomerančích

17.11.2019

Suroviny:

2 lžíce sušených provensálských bylinek

2 lžičky soli

pepř

1 baby krůta

1 pomeranč

50 g másla

80 ml pomerančové šťávy

1 lžíce medu

½ lžičky skořice

100 g pomerančové marmelády

Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C.
Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč. Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.
Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu. Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout příliš rychle, zakryjte ji alobalem.


Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.

Vhodná příloha růžičková kapusta a rýže.