Krůta na pomerančích
Suroviny:
2 lžíce sušených provensálských bylinek
2 lžičky soli
pepř
1 baby krůta
1 pomeranč
50 g másla
80 ml pomerančové šťávy
1 lžíce medu
½ lžičky skořice
100 g pomerančové marmelády
Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C.
Provensálské bylinky smíchejte se solí a pepřem. Dvě lžičky směsi vetřete
dovnitř krůty, zbytek nechte stranou. Vložte oloupaný a rozpůlený pomeranč.
Otvor uzavřete pomocí párátek a nohy svažte.
Máslo rozpusťte a smíchejte se zbylou bylinkovou směsí, kterou potřete krůtu.
Položte na pekáč prsíčky dolů, podlijte trochou vody a vložte do trouby. Po
deseti minutách snižte teplotu na 170 °C a pečte tři a půl hodiny. V polovině
pečení krůtu obraťte a průběžně polévejte výpekem. Pokud by začala hnědnout
příliš rychle, zakryjte ji alobalem.
Svařte pomerančovou šťávu s medem, skořicí a pomerančovou marmeládou na
glazuru. Před koncem pečení krůtu potřete a nechte zkaramelizovat.
Vhodná příloha růžičková kapusta a rýže.