Cizrnové burgery

20.07.2020

Ingredience


  1. 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané
  2. 410g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
  3. 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
  4. 3 lžíce pasty tahini (prodávají supermarkety v cizokrajných koutcích, orientální obchody a zdravé výživy)
  5. 1 lžička mletého římského kmínu
  6. 2 vejce
  7. sůl a čerstvě mletý pepř
  8. 3 lžíce panenského olivového oleje
  9. 100 g rozmixovaného celozrnného toustového chleba
  10. 150 ml bílého jogurtu
  11. 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva, rukola, plátky
  12. červené cibule, plátky avokáda a sladká
  13. chilli omáčka k podávání
  14. strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 lžička
  15. citronové šťávy
  16. 3 lžíce sezamových semínek

Příprava jídla

Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci oleje opékejte zbylou mrkev 8-10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do chladničky.

Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte, opepřete a rovněž dejte chladit.

Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.