Cizrnové burgery
Ingredience
- 750 g mrkve, oloupané a nastrouhané
- 410g konzerva cizrny, scezené a propláchnuté
- 1 malá cibule, nakrájená nahrubo
- 3 lžíce pasty tahini (prodávají supermarkety v cizokrajných koutcích, orientální obchody a zdravé výživy)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 2 vejce
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 100 g rozmixovaného celozrnného toustového chleba
- 150 ml bílého jogurtu
- 6 burgerových housek nebo jiného vhodného pečiva, rukola, plátky
- červené cibule, plátky avokáda a sladká
- chilli omáčka k podávání
- strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 lžička
- citronové šťávy
- 3 lžíce sezamových semínek
Příprava jídla
Dejte do kuchyňského robotu třetinu mrkve, cizrnu, cibuli, 2 lžíce
tahini, římský kmín a vejce. Rozmixujte a dejte do mísy. V pánvi na lžíci
oleje opékejte zbylou mrkev 8-10 minut doměkka a dozlatova. Přimíchejte ji
spolu s toustovým chlebem, citronovou kůrou a sezamem do cizrnové směsi,
osolte a opepřete. Dobře promíchejte a zformujte 6 burgerů. Zakryjte a dejte do
chladničky.
Promíchejte jogurt se zbylou pastou tahini, citronovou šťávou, osolte,
opepřete a rovněž dejte chladit.
Rozehřejte gril a potřete ho zbývajícím olejem. Grilujte burgery 5 minut po každé straně dozlatova a dokřupava. Mezitím opečte i housky a spodní půlky pomažte jogurtovou omáčkou, poklaďte plátky avokáda, na to dejte burger a završte cibulí a rukolou. Nakonec pokapejte sladkou chilli omáčkou a přiklopte vrchním dílem housky.