Domácí tlačenka

22.01.2020
  • 2 kg vepřové maso z plece, krkovice, kolen

  • 2 kg vařené maso tučné . z hlavy, nebo laloku,...

  • vepřové nožičky

  • 400 g vepřová játra

  • 100 g vepřová srdce, slezina, ledvina

  • 500 g vepřové kůže vařená - získaná při stahování sádla

  • 0,50 l vývar nemastný

  • 10 g pepř mletý

  • 3 g nové koření mleté

  • 30 g česnek

  • 80 g sůl

  • majoránka

Postup:

Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme vychladnout, maso z hlavy zbavíme ušních chrupavek, vše nakrájíme na kostky o hraně 1-2 cm, vařená játra a ostatní droby na kostičky menší. Maso z nožiček a kůži pomeleme, vložíme do velké mísy, zalijeme odmaštěným vývarem, ve kterém jsme rozmíchali koření s trochou soli a dobře promícháme.

Směs plníme do pečlivě vypraného žaludku a papírových obalů, dobře zavážeme, vložíme do vařící polévky nebo vody, přivedeme k varu a propíchneme čistou špejlí (tím je zbavíme vzduchu). Teplotu snížíme na 90 °C a vaříme 2-2 1/2 hodiny.

Uvařenou tlačenku vložíme do studené vody, opláchneme, položíme na vál, téměř vychladlé obrátíme, zatížíme prkénkem a necháme zcela vychladnout.