Dýňové čatní

04.10.2022

Suroviny:

  • 1 kg dýňové dužiny - hokaido, máslová atd.

  • 4 lžičky soli

  • 250 g cibule

  • půl lžičky sladké papriky

  • 2 bobkové listy

  • čtvrt lžičky mletého pepře

  • 2 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 chilli paprička

  • 120 g krupicového cukru

Postup:

  1. Dýňovou dužinu nakrájejte a rozmixujte, přidejte 2 lžičky soli a chvíli počkejte, až dýně pustí vodu.

  2. Mezitím nadrobno nakrájejte cibuli, třetinu z ní osmažte dozlatova, po odstavení zasypte sladkou paprikou a dejte stranou.

  3. Z dýně slijte přebytečnou vodu a dužinu přesuňte do hrnce. Přidejte bobkové listy, mletý pepř a pod pokličkou duste půl hodiny. Pak vmíchejte plnotučnou hořčici, osmaženou cibuli s paprikou a zbytek syrové cibule, na drobné kroužky pokrájenou chilli papričku, krupicový cukr a 2 lžičky soli.

  4. Vařte do zhoustnutí, odstavte a plňte do malých skleniček. Sterilujte 30 až 40 minut v páře nebo ve vodě ohřáté na 75 až 80 °C.