Fermentovaná červená řepa

21.11.2020

Ingredience:

Cca 500g řepy červené

Pár kuliček pepře a nového koření

2 bobkové listy

Filtrovaná voda (nebo převařená a vychladnutá)

Kvalitní sůl - na fermentování je ideální himalájská

Postup:

  1. Oloupejte a omyjte řepu.

  2. Nakrájejte si řepu na libovolné kousky - kolečka, půlkolečka, hranolky. A naskládejte je do předem vyvařené sklenice. Proložte jednotlivé plátky řepy také novým kořením, pepřem a bobkovým listem. A zaplňte řepou zhruba 3/4 sklenice.

  3. Připravte si v misce nebo větší sklenici slaný nálev. Používám poměr 1 hrnek vody na 5 g soli. Promíchejte.

  4. Připravenou řepu ve sklenici zalijte nálevem cca 1 cm pod okraj. Snažte se, ať je řepa zcela ponořená, ať vám na povrchu během fermentace nic neplesniví.

  5. Sklenici uzavřete a nechte ji fermentovat na tmavším a lehce chladnějším místě. Případně ji můžete překrýt utěrkou.

  6. Nechte ji takto fermentovat 7 dní, v průběhu ale bude potřeba párkrát sklenici otevřít a pustit ven bublinky.

  7. Po 7 dnech vložte sklenici do lednice a nechte dál fermentovat.