Fermentované mrkve

21.11.2020

Ingredience

6 středních mrkví
20 g kvalitní soli bez přidaného jódu

Ingredience na dochucení viz. úvodní odstavec

Pár kuliček nového koření
Lžička semínek koriandru
1-2 bobkové listy
1 střední cibule
1 jarní cibulka
2-3 stroužky česneku
2 cm kořene zázvoru
Kopr čerstvý nebo sušený
Hřebíček
Chilli papričku bez semínek a bílých blán
Citronová kůra (jen žlutá část)

Postup

1. Připravte si čisté, ideálně sterilní nádoby ve kterých budete chtít mrkve fermentovat. Připravte si i solný roztok. Nejlepší je použít odstátou, převařenou nebo filtrovanou vodu. V jednom litru vody rozmíchejte 20 g soli.

2. Mrkve očistěte. Popřípadě rozřízněte podélně na poloviny či čtvrtiny. Ty mladé můžete pouze očistit kartáčkem na zeleninu a odstranit vrchní část s natí. Na dno sklenice umístěte vaše vybrané oblíbené ingredience na dochucení. Na ně pak přijdou mrkve. Není vůbec na škodu je trochu více napěchovat, protože to vám zajistí, aby byly stále pod hladinou nálevu. Na vrchu sklenice musí zůstat prostor přibližně 1,2 cm - 2 cm.

3. Obsah sklenice zalijte solným roztokem tak, aby zakryl veškerou zeleninu. Zakryjte víčkem, ale neutahujte. Pokud přeci jen nějaké ingredience vyplavávají, můžete je zatížit něčím sterilním.


4. A teď už nechte přírodu pracovat za vás. Sklenice umístěte na tmavé místo, nebo alespoň ne na přímé slunce. Ideální teplota je mezi 18 - 21°C. A celý proces by měl trvat 7-10 dní podle teploty prostředí.