Gratinované brambory s lyofilizovanými houbami

21.11.2020

Suroviny (4 porce)

  • Smetana (30%) 100 ml

  • Mléko 125 ml

  • Stroužek česneku

  • Moučné brambory 500 g

  • Máslo na vymazání formy 1 lžíce

  • Sůl a čerstvě namletý pepř

  • Čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek - nemusí být

  • Lyofilizované houby - nejlépe hřib

Postup:

Brambory nakrájíme na tenké plátky - cca 3 mm.

Mléko a smetanu přivedeme k varu. Osolíme, přidáme stroužek česneku a pepř.

Přidáme nakrájené brambory a společně vaříme do poloměkka. Lyofilizované houby si v sáčku rozmělníme na prach. Ten následně přidáme do brambor a společně krátce povaříme.

Můžeme přidat i sekanou kudrnku.

Brambory necháme mírně vychladnout. Formičky vymažeme máslem, přidáme povařené brambory a dáme do předehřáté trouby. Pečeme cca 25-30 minut na 180 stupňů.