Gravlax s hořčičnou omáčkou
Suroviny
čerstvý filet lososa 1 kg
mořská sůl 4 lžíce
Cukr 4 lžíce
Citron 3 plátky
čerstvý kopr 1 svazek
Hořčičná omáčka:
dijónská hořčice 1/4 hrnku
olivový olej lisovaný za studena 1/3 hrnku
čerstvý kopr, nasekaný 3 lžíce
hořčičný prášek 1 lžička
Med 3 lžíce
bílý vinný ocet 2 lžíce
Postup
Filet omyjte a položte kůží dolů na prkýnko. Má-li jednu stranu tenčí, tento kus (břicho) seřízněte, aby byl filet všude zhruba stejně široký. Filet pak rozpulte.
Smíchejte dohromady sůl s cukrem. Vezměte potravinovou fólii a položte na ni kůží dolů jednu půlku filetu.
Na horní stranu, tedy tu bez kůže, navrstvěte směs soli a cukru (nejdřív půlku), pak kopr, pak druhou půlku směsi, plátky citronu a celé to zakápněte tak 4 až 5 lžícemi vodky. "Pro jistotu" můžete dát i trošku z obou stran zvenčí, tak jednu a jednu lžíci, ale záleží na vás. Nakonec přiklopte druhou půlkou filetu, zase kůží nahoru.
Velice, ale velice těsně a pevně lososa zabalte do potravinové fólie. Dejte do ploché rovné nádoby a zatižte rovnoměrně po celé ploše (krabicí džusu, plechovkami...).
Dejte do lednice a čekejte. A čekejte. A čekejte alespoň tři dny. Čekání je nejtěžší, ale vyplatí se: ryba se vám odmění svojí chutí a měkkostí. Jako máslíčko.
Čekání si zkraťte pravidelným obracením ryby každé ráno a každý večer, tedy jednou za 12 hodin. Stejně tak vylévejte všechnu tekutinu, která se z balíčku do nádoby uvolní.
Když je losos hotový, vyndejte ho, rozbalte, odstraňte kopr, dejte kůží dolů a ostrým nožem krájejte na velice tenké plátky, asi jako uzeného lososa.
Omáčka: V misce smíchejte všechny ingredience (až na olivový olej). Ten vymíchejte metličkou vedle a následně ho do hořčičné směsi opatrně přidejte.