Gravlax s hořčičnou omáčkou

26.11.2019

Suroviny

  • čerstvý filet lososa 1 kg

  • mořská sůl 4 lžíce

  • Cukr 4 lžíce

  • Citron 3 plátky

  • čerstvý kopr 1 svazek

Hořčičná omáčka:

  • dijónská hořčice 1/4 hrnku

  • olivový olej lisovaný za studena 1/3 hrnku

  • čerstvý kopr, nasekaný 3 lžíce

  • hořčičný prášek 1 lžička

  • Med 3 lžíce

  • bílý vinný ocet 2 lžíce

Postup

  1. Filet omyjte a položte kůží dolů na prkýnko. Má-li jednu stranu tenčí, tento kus (břicho) seřízněte, aby byl filet všude zhruba stejně široký. Filet pak rozpulte.

  2. Smíchejte dohromady sůl s cukrem. Vezměte potravinovou fólii a položte na ni kůží dolů jednu půlku filetu.

  3. Na horní stranu, tedy tu bez kůže, navrstvěte směs soli a cukru (nejdřív půlku), pak kopr, pak druhou půlku směsi, plátky citronu a celé to zakápněte tak 4 až 5 lžícemi vodky. "Pro jistotu" můžete dát i trošku z obou stran zvenčí, tak jednu a jednu lžíci, ale záleží na vás. Nakonec přiklopte druhou půlkou filetu, zase kůží nahoru.

  4. Velice, ale velice těsně a pevně lososa zabalte do potravinové fólie. Dejte do ploché rovné nádoby a zatižte rovnoměrně po celé ploše (krabicí džusu, plechovkami...).

  5. Dejte do lednice a čekejte. A čekejte. A čekejte alespoň tři dny. Čekání je nejtěžší, ale vyplatí se: ryba se vám odmění svojí chutí a měkkostí. Jako máslíčko.

  6. Čekání si zkraťte pravidelným obracením ryby každé ráno a každý večer, tedy jednou za 12 hodin. Stejně tak vylévejte všechnu tekutinu, která se z balíčku do nádoby uvolní.

  7. Když je losos hotový, vyndejte ho, rozbalte, odstraňte kopr, dejte kůží dolů a ostrým nožem krájejte na velice tenké plátky, asi jako uzeného lososa.

  8. Omáčka: V misce smíchejte všechny ingredience (až na olivový olej). Ten vymíchejte metličkou vedle a následně ho do hořčičné směsi opatrně přidejte.