Hasselback brambory

26.11.2019

Ingredience:


brambory, pokud možno přibližně stejně velké

plátková - nebo vcelku slanina

pikantní klobása

sýr podle chuti

olivový olej

pepř

sůl

Postup:

1. Brambory  nakrájíme na tenké plátky, s tím, že nedokrojíme, vznikne tak jakási "harmonika"

2. Osolíme, opepříme

3. Slaninu a klobásu nakrájíme na plátky a do vzniklých zářezů vložíme spolu nebo každé zvlášť, fantazii se meze nekladou

4. Naskládáme do pekáčku, pokropíme olivovým olejem, znovu osolíme, opepříme čerstvým pepřem, můžeme polít smetanou nebo jen podlijeme kapkou vody

5. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi hodinu

6. Na první půlhodinu přikryjeme alobalem, ale není to nutné, řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou a tomu přizpůsobíme i čas pečení

7. Pár minut před dopečením zasypeme strouhaným sýrem nebo položíme na každou bramboru plátek a necháme rozpustit.

Doporučení:

Podáváme jako lehké pohoštění, předkrm nebo přílohu k hlavnímu chodu.