Hasselback brambory
Ingredience:
brambory, pokud možno přibližně stejně velké
plátková - nebo vcelku slanina
pikantní klobása
sýr podle chuti
olivový olej
pepř
sůl
Postup:
1. Brambory nakrájíme na tenké plátky, s tím, že nedokrojíme, vznikne tak jakási "harmonika"
2. Osolíme, opepříme
3. Slaninu a klobásu nakrájíme na plátky a do vzniklých zářezů vložíme spolu nebo každé zvlášť, fantazii se meze nekladou
4. Naskládáme do pekáčku, pokropíme olivovým olejem, znovu osolíme, opepříme čerstvým pepřem, můžeme polít smetanou nebo jen podlijeme kapkou vody
5. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi hodinu
6. Na první půlhodinu přikryjeme alobalem, ale není to nutné, řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou a tomu přizpůsobíme i čas pečení
7. Pár minut před dopečením zasypeme strouhaným sýrem nebo položíme na každou bramboru plátek a necháme rozpustit.
Doporučení:
Podáváme jako lehké pohoštění, předkrm nebo přílohu k hlavnímu chodu.