Houbový koláč

15.07.2020

Ingredience

250 g listového či křehkého těsta

25 g másla

1 lžička oleje

250-300 g čerstvých hříbků, nakrájených na plátky

100 g slaniny, nakrájené na malé kostičky

1-2 stroužky česneku, drcené

200 ml smetany ke šlehání

3 vejce

100 g sýra nastrouhaného - eidam, ementál

lístky ze 3 snítek tymiánu

špetka muškátového oříšku

sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

Předehřejte troubu na 200 °C. Listové těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu včetně boků (klidně je může přesahovat, protože těsto z nich mívá tendenci 'sjet') a dejte na 5 minut do trouby, aby lehounce zezlátlo.

Mezitím v pánvi na oleji a másle opečte slaninu s houbami a česnekem dozlatova. Přebytečný tuk slijte a směs přesuňte do mísy. Přimíchejte smetanu, vejce, sýr, tymián a muškátový oříšek. Podle chuti osolte a opepřete.

Směs vlijte do předpečeného korpusu, troubu ztlumte na 180 °C a pečte asi 20 minut, až náplň zpevní. Před podáváním nechte koláč vychladnout.