Husí nebo kachní rillettes

Suroviny
Husí (kachní) sádlo 90 g
Cibule 1 ks - nakrájená nadrobno
Česnek 1 stroužek - rozmáčknutý
Provensálské koření 2 ČL
Játra husí (kachní) 150 g očištěných a rozkrájených na menší kusy
Koňak 3 PL
Sůl
Pepř
Husa (kachna) 400g - pečené maso
Pečivo - k podávání
Postup
V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu sádla. Vsypte cibuli, česnek a provensálské koření. Zvolna opékejte asi 3–4 minuty, až cibule změkne. Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová. Odstavte, přidejte koňak podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte zchladnout.
Poté vše rozmixujte nahrubo v robotu nebo pokrájejte nožem najemno. Přidejte obrané maso z husy, pokrájené, promíchejte a dochuťte solí. Rozdělte do patentových skleniček a zalijte zbylým rozehřátým sádlem. Nechte zcela vychladnout, uzavřete a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chutě.
Podávejte s pečivem.