Husí nebo kachní rillettes

07.11.2023

Suroviny

Husí (kachní) sádlo 90 g

Cibule 1 ks - nakrájená nadrobno

Česnek 1 stroužek - rozmáčknutý

Provensálské koření 2 ČL

Játra husí (kachní) 150 g očištěných a rozkrájených na menší kusy

Koňak 3 PL

Sůl

Pepř

Husa (kachna) 400g - pečené maso

Pečivo - k podávání

Postup

V rendlíku na středním ohni rozehřejte polovinu sádla. Vsypte cibuli, česnek a provensálské koření. Zvolna opékejte asi 3–4 minuty, až cibule změkne. Mírně zesilte oheň a přidejte játra. Pár minut je opékejte za občasného obracení, až se zvenčí zabarví, ale uprostřed budou pořád ještě malinko růžová. Odstavte, přidejte koňak podle chuti, osolte a opepřete, odškrabejte přípečky ze dna. Nechte zchladnout.

Poté vše rozmixujte nahrubo v robotu nebo pokrájejte nožem najemno. Přidejte obrané maso z husy, pokrájené, promíchejte a dochuťte solí. Rozdělte do patentových skleniček a zalijte zbylým rozehřátým sádlem. Nechte zcela vychladnout, uzavřete a uložte na několik hodin do chladničky tuhnout. Díky tomu se také propojí chutě.

Podávejte s pečivem.