Indická květáková polévka

30.11.2021

Suroviny

40 g ghí lze použít i přepuštěné máslo

1 cibule

2 stroužky česneku

1 polévková lžíce zázvoru (čerstvý)

1 chilli paprička

2 čajové lžičky římského kmínu

1 čajová lžička koriandru

3 čajové lžičky kari koření

1 květák

1 brambora

1 l vývar zeleninový

400 ml kokosové mléko

Olivový olej panenský

Koriandr čerstvý

Naan k podávání

Postup:

V hrnci na polovině ghí nebo másla opékejte cibuli 5 minut dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, chilli, římský kmín, mletý koriandr a kari a míchejte 2 minuty.


Odložte si 2 pěkné květákové růžičky. Zbylý květák a bramboru přidejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Ztlumte a za občasného míchání vařte zhruba 20 minut, až bude brambora měkká. Odložte si 2 lžíce kokosového mléka. Zbylé mléko přimíchejte do hrnce, vypněte a nechte 10 minut trochu zchladnout.


Mezitím v pánvi na zbylém másle opečte podélně nakrájené plátky (cca 5mm) z odložených květákových růžiček dozlatova, trvá to asi 3 minuty.


Polévku rozmixujte dohladka, vraťte do hrnce, osolte a opepřete. Vařte 5 minut na mírném ohni. Rozdělte do talířů, pokapejte odloženým kokosovým mlékem a olivovým olejem, ozdobte kousky opečené