Jablka v županu s brusinkami

07.12.2023

Suroviny

500 g listového těsta

Hladká mouka na vyválení

50 g brusinkového kompotu

3–4 střední jablka

Hrst rozinek

Hrst vlašských ořechů

20 g skořicového cukru

20 g vanilkového cukru

Vejce na potření

Trocha rumu na namočení rozinek

Postup

Jablka oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince.

Rozinky a ořechy zakápneme rumem.

Listové těsto rozválíme na tenký obdélník a vykrojíme z něj 6–8 čtverců o straně asi 10×10 cm. Pokud jsou jablka velká, je lepší, když je těsto silnější.

Okraje každého čtverce potřeme rozšlehaným vejcem.

Střed každého čtverce posypeme piškoty a vložíme na něj půlku jablka naplněnou brusinkami, a to brusinkami směrem dolů.

Jablko zasypeme skořicovým a vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy.

Protilehlé cípy těsta spojíme a takto připravená jablka vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 10–15 minut dozlatova.

Podáváme vlažné sypané moučkovým cukrem.