Jablka v županu s brusinkami
Suroviny
500 g listového těsta
Hladká mouka na vyválení
50 g brusinkového kompotu
3–4 střední jablka
Hrst rozinek
Hrst vlašských ořechů
20 g skořicového cukru
20 g vanilkového cukru
Vejce na potření
Trocha rumu na namočení rozinek
Postup
Jablka oloupeme, rozpůlíme a vykrojíme jádřince.
Rozinky a ořechy zakápneme rumem.
Listové těsto rozválíme na tenký obdélník a vykrojíme z něj 6–8 čtverců o straně asi 10×10 cm. Pokud jsou jablka velká, je lepší, když je těsto silnější.
Okraje každého čtverce potřeme rozšlehaným vejcem.
Střed každého čtverce posypeme piškoty a vložíme na něj půlku jablka naplněnou brusinkami, a to brusinkami směrem dolů.
Jablko zasypeme skořicovým a vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy.
Protilehlé cípy těsta spojíme a takto připravená jablka vložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je vejcem a pečeme v rozpálené troubě na 180 °C 10–15 minut dozlatova.
Podáváme vlažné sypané moučkovým cukrem.