Polévka z červené řepy a rajčat

04.02.2019

Doba přípravy

40 minut

Ingredience

4 kusy červené řepy střední velikosti

1 litr domácího zeleninového vývaru

1 plechovka krájených rajčat (cca 400 g)

1 cibule střední velikosti

Olivový olej

Na dochucení

1 stroužek česneku

Ocet balsamico

Sůl

Pepř

Lístky se dvou až třech snítek tymiánu

Na zjemnění a ozdobu

Zakysaná smetana

Balkánský sýr

Petrželka nebo pažitka

Postup

Nejprve si vezmeme bulvy červené řepy, ty oloupeme a syrové je nastrouháme na struhadle (klidně může být hrubé, protože budeme polévku později mixovat). Poté do rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, na kterém následně orestujeme nakrájenou cibuli. Ve chvíli kdy je cibule orestovaná, vložíme do hrnce i nastrouhanou řepu a společně je několik minut opékáme. Pak přidáme i rajčata a vývar a zhruba 10 minut vše společně vaříme. Vezmeme si ponorný tyčový mixér, polévku s ním rozmixujeme najemno a nakonec ji dochutíme utřeným stroužkem česneku, lístky tymiánu, octem balsamico, solí a pepřem. Samotná polévka je tím hotová. Po nalití do talíře vložíme doprostřed polévky ještě vrchovatou lžíci zakysané smetany a posypeme ji rozdrobeným balkánským sýrem a čerstvě nasekanou pažitkou či petrželkou.