Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami

18.05.2023

Suroviny

NA PUDINK

kokosové mléko 400 ml

třtinový cukr 3 PL

vanilkový extrakt 1 ČL

nebo semínka vyškrábnutá z 1 vanilkového lusku

tmavá čokoláda 20g nasekaná na kousky

chia semínka 50 g

NA JAHODY

agar /želatina/ ½ ČL

jahody 350g - nadrobno

třtinový cukr 2 PL

NA DOKONČENÍ

čokoládové hobliny

máta lístky

Postup

Vločky agaru namočte do 100ml vody, trochu promíchejte a nechte nabobtnat; trvá to asi 30 minut.

Na pudink: kokosové mléko vlijte spolu s 200ml vody do větší mísy, přidejte cukr, vanilku a nasekanou čokoládu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Vsypte semínka chia a opět metličkou rozmíchejte.

Nechte asi 20 minut nabobtnat. (Pudink je v této fázi potřeba ochutnat a popřípadě přisladit.)

Pak jej dejte do lednice vychladnout, bude se s ním lépe pracovat při vrstvení do poháru.

Vodu s agarem oslaďte 2 lžícemi cukru, přiveďte k varu, pak vsypte nakrájené jahody a pozvolna vařte 5–7 minut, dokud se jahody zčásti nerozvaří. Odstavte, nechte zchladnout a potom důkladně vychladnout v lednici.

Na dno sklenice navrstvěte jahodovou směs, potom dejte vrstvu pudinku a pokračujte až do vypotřebování obou směsí tak, abyste pohár zakončili pudinkem. Posypte hoblinkami čokolády, případně ozdobte lístkem máty či meduňky.