Kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami
Suroviny
NA PUDINK
kokosové mléko 400 ml
třtinový cukr 3 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
nebo semínka vyškrábnutá z 1 vanilkového lusku
tmavá čokoláda 20g nasekaná na kousky
chia semínka 50 g
NA JAHODY
agar /želatina/ ½ ČL
jahody 350g - nadrobno
třtinový cukr 2 PL
NA DOKONČENÍ
čokoládové hobliny
máta lístky
Postup
Vločky agaru namočte do 100ml vody, trochu promíchejte a nechte nabobtnat; trvá to asi 30 minut.
Na pudink: kokosové mléko vlijte spolu s 200ml vody do větší mísy, přidejte cukr, vanilku a nasekanou čokoládu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Vsypte semínka chia a opět metličkou rozmíchejte.
Nechte asi 20 minut nabobtnat. (Pudink je v této fázi potřeba ochutnat a popřípadě přisladit.)
Pak jej dejte do lednice vychladnout, bude se s ním lépe pracovat při vrstvení do poháru.
Vodu s agarem oslaďte 2 lžícemi cukru, přiveďte k varu, pak vsypte nakrájené jahody a pozvolna vařte 5–7 minut, dokud se jahody zčásti nerozvaří. Odstavte, nechte zchladnout a potom důkladně vychladnout v lednici.
Na dno sklenice navrstvěte jahodovou směs, potom dejte vrstvu pudinku a pokračujte až do vypotřebování obou směsí tak, abyste pohár zakončili pudinkem. Posypte hoblinkami čokolády, případně ozdobte lístkem máty či meduňky.