Krémová vichyssoise

16.07.2020

Ingredience

    1. 2 lžíce másla
    2. 3 velké pórky, jen bílá část, nakrájené na kolečka
    3. 1⁄2 cibule, nakrájené nadrobno
    4. 2 brambory, oloupané a pokrájené
    5. 1,25 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
    6. mořská sůl a bílý pepř
    7. 200 ml smetany ke šlehání
    8. případně mléko na rozředění
    9. hrst pažitky, nasekané nadrobno

Příprava jídla

Na másle velmi zvolna opékejte pórek a cibuli asi pět minut dosklovita, dávejte pozor, aby se nezabarvily dohněda. Přidejte brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Přiklopené nechte mírně bublat asi 25 minut doměkka.

Rozmixujte dohladka a pro dokonalý vzhled můžete polévku ještě propasírovat hustým sítem. Zakryté dejte nejméně na 3 hodiny odpočinout do chladničky.


Vychlazenou polévku promíchejte se smetanou a případně ještě zřeďte mlékem na požadovanou hustotu. Ochutnejte, případně dosolte a podávejte ozdobené pažitkou.