Krkonošské kyselo

Ingredience

200 g chlebového kvásku

sůl

kmín

10 g sušených nebo 100 g čerstvých hub

50 g másla

1 cibule, oloupaná a jemně pokrájená

4 vejce

Příprava jídla

Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1 litru vlažné vody.

Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem. Potom se rozhodněte, jestli chcete mít brambory v polévce, nebo ne. Já je nedávám, ale pokud chcete můžete dáv vařené brambory do kysela, nebo podávat zvlášť.

V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte , přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.

Cibuli poduste na polovině másla dozlatova a ke konci varu přidejte do polévky.

Na zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.

Protože bylo kyselo jídlem chudých, podávajete s chlebem.

A nezapomeňte dle chuti osolit.