Krkonošské kyselo
Ingredience
sůl
kmín
10 g sušených nebo 100 g čerstvých hub
50 g másla
1 cibule, oloupaná a jemně pokrájená
4 vejce
Příprava jídla
Chlebový kvásek důkladně rozmíchejte v 1
litru vlažné vody.
Osolte, okmínujte a přidejte houby; čerstvé
pokrájejte, sušené namočte a přilijte i s nálevem. Potom se rozhodněte,
jestli chcete mít brambory v polévce, nebo ne.
Já je nedávám, ale pokud chcete můžete dáv vařené brambory do kysela, nebo podávat zvlášť.
V prvním případě je oloupejte, rozkrájejte , přidejte do polévky a vařte na mírném ohni asi dvacet minut. V druhém případě je uvařte ve slupce, oloupejte a pokrájejte.
Cibuli poduste na polovině másla dozlatova
a ke konci varu přidejte do polévky.
Na
zbytku másla udělejte nepříliš hustá míchaná vejce, a buď je rovnou
přidejte do polévky, nebo je podávejte zvlášť.
Protože bylo kyselo jídlem chudých, podávajete s chlebem.
A nezapomeňte dle chuti osolit.