Kuře s hruškami a modrým sýrem

06.12.2024

Ingredience:

• 4 kuřecí prsa

• 2 hrušky (zralé, ale pevné)

• 100 g modrého sýra (např. Niva, Roquefort nebo Gorgonzola)

• 1 lžíce olivového oleje

• 2 lžíce másla

• 1 cibule (nadrobno nakrájená)

• 100 ml bílého vína (nebo kuřecího vývaru)

• 100 ml smetany ke šlehání

• Sůl, pepř

• Čerstvý tymián na ozdobu


Postup:

1. Příprava kuřecích prsou: Očistěte kuřecí prsa, osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte olivový olej a 1 lžíci másla. Kuřecí prsa zprudka opečte z obou stran, dokud nebudou dozlatova opečená (asi 4-5 minut na každé straně). Pak je vyjměte z pánve a nechte odpočívat.

2. Příprava hrušek: Hrušky omyjte, rozkrojte na poloviny, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na plátky. Ve stejné pánvi, kde jste opékali kuře, přidejte zbytek másla a osmahněte na něm cibuli. Přidejte nakrájené hrušky a krátce je restujte, dokud nezačnou zlátnout (asi 3–4 minuty).

3. Přidání vína a smetany: Do pánve s hruškami přilijte bílé víno (nebo vývar) a nechte chvilku povařit, aby se alkohol odpařil. Poté přidejte smetanu a promíchejte. Nechte směs mírně zhoustnout.

4. Dokončení pokrmu: Vraťte kuřecí prsa do pánve k hruškám a zalijte je vzniklou omáčkou. Na každý kousek kuřete položte plátky modrého sýra a nechte chvíli dojít pod pokličkou, dokud se sýr nezačne rozpouštět (cca 5 minut).

5. Servírování: Podávejte ozdobené čerstvým tymiánem. Jako příloha se hodí bramborová kaše, pečené brambory nebo lehký salát.

Tento pokrm kombinuje jemnou chuť kuřete, sladkost hrušek a intenzivní chuť modrého sýra do luxusní podzimní kombinace!