Kuřecí kousky na žampionech s cuketovými chlupatými knedlíky

19.09.2021

Suroviny na kuře:

800 g kuřecích stehenních plátků

250 ml kuřecího vývaru

200 ml smetany 12 %

150 g žampionů

1 cibule

2 lžíce oleje

1 lžíce másla

sůl, pepř

Postup

  1. Kuřecí vykostěná stehna nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Cibuli nasekejte nadrobno. Žampiony nakrájejte na plátky.

  2. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte kousky masa a nechte opéct do zlaté barvy.

  3. Opečené kousky masa dejte stranou. Přidejte máslo a nechte rozehřát. Přidejte žampiony, osolte a postupně nechte orestovat dozlatova. Přidejte cibuli, zmírněte plamen a nechte pomalu zesklovatět.

  4. Zalijte vývarem a vraťte opečené kousky masa. Maso nechte pomalu dusit, dokud se většina vývaru nevyvaří. V tu chvíli zalijte smetanou a nechte chvíli vařit do zhoustnutí. Ke konci naposledy dochuťte a jestli máte, přidejte čerstvé bylinky.

  5. Podáváme s cuketovými chlupatými knedlíky


Cuketové chlupaté knedlíky

Suroviny:

1 velká cuketa

Hrubá mouka - o 150 g méně, než je váha už nastrouhané a vypocené cukety

1 vejce

1 vrchovatá lžíce dětské krupičky

50 g strouhaného sýru /eidam/

sůl

50 g másla

Postup

  1. Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, hodně osolte a nechte čtvrt hodiny vypotit. Vymačkejte veškerou vodu a pak cuketu promíchejte s hrubou moukou, vejcem, sýrem a dětskou krupičkou. Podle chuti osolte.

  2. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Pomocí dvou lžic vytvořte z cuketové hmoty zkušební knedlík, dejte ho do vody a po čtyřech minutách vyndejte. Pokud je zatažený a pevný, má těsto správnou konzistenci. V případě, že se rozpadá, přidejte hrubou mouku. Vytvarujte knedlíky a uvařte je doměkka.

  3. Uvařené knedlíky opečte na másle a ihned podávejte