Kuřecí kousky na žampionech s cuketovými chlupatými knedlíky
Suroviny na kuře:
800 g kuřecích stehenních plátků
250 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany 12 %
150 g žampionů
1 cibule
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
sůl, pepř
Postup
Kuřecí vykostěná stehna nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Cibuli nasekejte nadrobno. Žampiony nakrájejte na plátky.
V pánvi rozehřejte olej. Přidejte kousky masa a nechte opéct do zlaté barvy.
Opečené kousky masa dejte stranou. Přidejte máslo a nechte rozehřát. Přidejte žampiony, osolte a postupně nechte orestovat dozlatova. Přidejte cibuli, zmírněte plamen a nechte pomalu zesklovatět.
Zalijte vývarem a vraťte opečené kousky masa. Maso nechte pomalu dusit, dokud se většina vývaru nevyvaří. V tu chvíli zalijte smetanou a nechte chvíli vařit do zhoustnutí. Ke konci naposledy dochuťte a jestli máte, přidejte čerstvé bylinky.
Podáváme s cuketovými chlupatými knedlíky
Cuketové chlupaté knedlíky
Suroviny:
1 velká cuketa
Hrubá mouka - o 150 g méně, než je váha už nastrouhané a vypocené cukety
1 vejce
1 vrchovatá lžíce dětské krupičky
50 g strouhaného sýru /eidam/
sůl
50 g másla
Postup
Oloupanou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle, hodně osolte a nechte čtvrt hodiny vypotit. Vymačkejte veškerou vodu a pak cuketu promíchejte s hrubou moukou, vejcem, sýrem a dětskou krupičkou. Podle chuti osolte.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Pomocí dvou lžic vytvořte z cuketové hmoty zkušební knedlík, dejte ho do vody a po čtyřech minutách vyndejte. Pokud je zatažený a pevný, má těsto správnou konzistenci. V případě, že se rozpadá, přidejte hrubou mouku. Vytvarujte knedlíky a uvařte je doměkka.
Uvařené knedlíky opečte na másle a ihned podávejte